Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Hotspots: Τι αποζημίωση θα πάρουν οι στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες

Η συμμετοχή των στρατιωτικών που υπηρετούν σε μονάδας που υποστηρίζουν τη λειτουργία των "Hotspots"  όπως συνήθως αποκαλούνται τα κέντρα
φιλοξενίας προσφύγων, είναι μεγάλη.

Από τον Φεβρουάριο που ενεπλάκησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο προσφυγικό, με την δημιουργία των πρώτην hotspots σε νησιά αλλά και στη συνέχεια με την διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και την λειτουργία τους, οι στρατιωτικοί έχουν δώσει "ψυχή και σώμα" κάνοντας υπηρεσίες. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν πάρει ούτε ευρώ, παρά μόνο λίγες υποσχέσεις ότι κάτι θα γίνει.

Αυτό το "κάτι", σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr μεταφράστηκε από την ηγεσία του στρατεύματος σε ένα επίδομα που θα δοθεί προς το παρόν μια φορά και θα επενεξεταστεί εάν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί και άλλη φορά.

Χρειάστηκε η πίεση των Ενώσεων Στρατιωτικών για να αποφασίσει το υπουργείο να κινητοποιηθεί και να σκεφτεί κάποια αποζημίωση.

ΤοOnalert.gr είχε πρώτο εντοπίσει αυτή την κινητικότητα και σε δημοσίευμά του με τίτλο "Αποζημιώσεις στρατιωτικών στα Hotspots - κάτι κινείται" είχε αποκαλύψει ότι ζητήθηκε η καταγραφή όσων στρατιωτικών κάνουν υπηρεσίες σε μονάδες.

Το ΓΕΕΘΑ είχε ζητήσει τη συστηματική καταγραφή όλων των στρατιωτικών που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα για τους πρόσφυγες.

Από τη στιγμή που υπήρξε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των στρατιωτικών, η εισήγηση που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου τριών ημερών, το οποίο αντιστοιχεί σε 90 ευρώ μεικτά (περίπου 81 καθαρά) αν και καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί ένα ολόκληρο επίδομα τεσσάρων ημερών (120 ευρώ μεικτά). Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται να μπορούν να δοθούν 4 ημέρες. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας πάντως είναι η επανάληψη του επιδόματος εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και μπορούν να το επιτρέψουν εάν χρησιμοποιηθούν κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό.

Είναι βέβαιο ότι και η πολιτική ηγεσία δέχεται την πίεση των στρατιωτικών. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) έχει ήδη θέσει θέμα ωραρίου απασχόλησης, ενώ η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΕΚΜ) έχει ζητήσει και την καταβολή επέκτασης του επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Φαίνεται ότι οι πιέσεις τους έπιασαν τόπο και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

Άλλωστε και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, που έχει την εμπλοκή στο προσφυγικό εκ μέρους της κυβέρνησης, βλέπει τους κόπους των στρατιωτικών και έχει υποσχεθεί να κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί.


 της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
info@onalert.gr

 onalert.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια