Ήταν αναγκαίο, έγινε αίτημα, και τελικά, επιτέλους, πράξη. Η πρώτη «αστυνομία ζώων» είναι γεγονός, και λέμε η πρώτη, γιατί αναμένουμε να ακολουθήσουν κι άΗ αρχή, γίνεται από την περιοχή που το έχει περισσότερο ανάγκη. Δυστυχώς, η Κρήτη, των 120.000 αδέσποτων, είναι «πρωταθλήτρια» στις κακοποιήσεις ζώων, και η αιτία δεν είναι μόνο οι πράξεις ψυχασθενών εγκληματιών που βασανίζουν ή σκοτώνουν τα αθώα πλάσματα, και συνήθως παραμένουν ατιμώρητοι. Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι παθητικές κακοποιήσεις ή η κακή διαβίωση των ζώων, που οφείλεται κυρίως σε… κακές συνήθειες του παρελθόντος και άγνοια της νομοθΑυτό ακριβώς είναι που θα διορθώσουν, οι 25 αστυνομικοί των 4 κλιμακίων που έχουν κατανεμηθεί στους νομούς του νησιού, οι οποίοι εδώ και λίγες εβδομάδες «σαρώνουν» την Κρήτη, όχι πια για να διερευνήσουν καταγγελίες και να κάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, «συστάσεις», αλλά για να ελέγξουν αυτεπάγγελτα, στις πόλεις και στην ύπαιθρο, ότι κανένα ζώο, είτε συντροφιάς είτε εκτροφής, δεν υποφέρει λόγω των ανθρώπινων πράξεων. Και να επιβάλλουν τον νόμο, όπου χρειαστεί.
Εφόσον το πρόγραμμα αυτό στεφθεί από επιτυχία -και τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, γεγονός που καταδεικνύει και το πρόβλημα- τότε θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.
Το Newsbomb.gr συνομίλησε με ανθρώπους, ένστολους και μη, που συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτού του φιλόδοξου και τόσο απαραίτητου προγράμματος, που διευρύνει σε σύγχρονους όρους τις αρμοδιότητες και το κοινωνικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Νίκος Χρυσάκης: «Μόνο η εφαρμογή του νόμου μπορεί να αλλάξει τις μελανές σελίδες που χαρακτήριζαν την Κρήτη»

Ο Νίκος Χρυσάκης είναι επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, ενώ πέρσι αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ., υπηρετώντας κυρίως στην Κρήτη, έχοντας να επιδείξει τεράστιο έργο στον τομέα της φιλοζωίας, τόσο σε αστυνομικές δράσεις, αλλά και στη θεωρητική προώθηση και ανάδειξη του ζητήματος, πραγματοποιώντας ημερίδες, ειδικές ενημερώσεις, αλλά και συγγράφοντας εγχειρίδια προς τους συναδέλφους του και όχι μόνο.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, δηλώνει πολύ ικανοποιημένος για την εξέλιξη της σύστασης της αστυνομίας ζώων, εξηγώντας ότι αποτελεί το αποτέλεσμα του μνημονίου κοινών στρατηγικών στόχων που υπογράφτηκε στις 5/12/2024 μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Καλός γνώστης ο ίδιος των προβλημάτων της πατρίδας του, εξηγεί ότι η Κρήτη αποτελεί τον «πιλότο» για το πρόγραμμα, κι αν πάει καλά εκεί, τότε μπορεί να πάει καλά σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, που είναι και ο στόχος.
«Μόνο η εφαρμογή του νόμου μπορεί να αλλάξει τις μελανές σελίδες που χαρακτήριζαν την Κρήτη. Όταν ο πολίτης γνωρίζει ότι η ΕΛΑΣ ελέγχει την παρανομία πια, τότε το πρόβλημα θα αμβλύνεται», εξηγεί, αρκεί να υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια» σε αυτή τη στρατηγική, ώστε να επέλθουν και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Και προσθέτει: «Η βία στα ζώα έχει αποδειχτεί ότι σχετίζεται και με τις άλλες μορφές βίας – για να πολεμήσουμε τη βία, πρέπει να πολεμήσουμε και αυτή τη μορφή. Και η αστυνομία, κι ας μην έχει εξειδικευμένες ομάδες όπως τώρα η Κρήτη, θα πρέπει καθημερινά να ανταποκρίνεται στο καθήκον της όπως ορίζει η αποστολή της και οι νόμοι του κράτους».
Από το συγκεκριμένο πόστο του, που έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη λειτουργία του κράτους πιο εποπτικά, ο Νίκος Χρυσάκης διαβλέπει ότι απαιτείται και η ενεργοποίηση κι άλλων υπηρεσιών, πλην της αστυνομίας: Η δημοτική αστυνομία και η ομοσπονδιακή θηροφυλακή είναι κάποιες από αυτές, αλλά, κυρίως, κι αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι» και η κύρια ασχολία της Ειδικής Γραμματείας, οι Δήμοι.
«Η Αθήνα έχει τεράστιο θέμα με τις γάτες, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά, που προέρχονται από τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς και φυσικά τους ανεύθυνους κηδεμόνες», εξηγεί, συνοψίζοντας το πρόβλημα ως εξής:
«Το 2024 το κράτος έδωσε 15 εκατ. ευρώ για στειρώσεις και αποπαρασιτώσεις σε όλη τη χώρα. Από τους 332 δήμους όμως, μόνο οι 70 ανταποκρίθηκαν, και για αυτό απορροφήθηκαν μόνο 850.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, άνω των 14 εκατομμυρίων ευρών, παραμένει αναξιοποίητο. Για αυτή την αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι Δήμοι προτάσσουν την υποστελέχωση, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Απλά, το ζήτημα είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα τους, το θεωρούν βαρίδι και το έχουν τελευταία προτεραιότητα. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι στο παρελθόν».
Ο ίδιος, άλλωστε, ετοιμάζει… βαλίτσες καθώς θα κάνει πολύ καιρό να δει το σπίτι του: Σύντομα, η ειδική γραμματεία θα περιοδεύσει και στους 332 δήμους της χώρας, με στόχο να προβεί στις αναγκαίες ενημερώσεις και καθοδηγήσεις, να γίνει έλεγχος των πεπραγμένων, να τους παρασχεθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία και τα αναξιοποίητα εργαλεία του νόμου, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις που παραμένουν αναξιοποίητες.
«Για πρώτη φορά, θα υπάρχει και αναλυτική έκθεση πεπραγμένων για τις δράσεις τους», προειδοποιεί, ενώ ο πρώτος σταθμός, θα είναι η Θράκη και μετά η Μακεδονία.
Μανώλης Βουτυράκης: «Ήδη σαρώνουμε την Κρήτη – Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα»
Ο Μανώλης Βουτυράκης είναι διοικητής στο Α.Τ. Σητείας και επικεφαλής μιας από τις τέσσερις ομάδες που «σαρώνουν» την Κρήτη. Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα, ασκώντας τα αστυνομικά του καθήκοντα από το 2012, μια «καλή χρονιά» λόγω του Νόμου 4039/2012 που προέβλεπε επιτέλους κυρώσεις για παραβιάσεις σε θέματα ευζωίας των ζώων.
Ήταν αυτός που εκπαίδευσε τους 25 αστυνομικούς. Όπως μας ενημερώνει, η εκπαίδευση ήταν αρκετά μακρά και αφορούσε κυρίως σε εκμάθηση της νομοθεσίας, πρακτική εφαρμογή για τον τρόπο ελέγχων, πώς βεβαιώνεται η παράβαση και πώς επιβάλλονται τα πρόστιμα.
«Όταν θέλεις ουσιαστική παρέμβαση σε κάτι και άμεσα αποτελέσματα, τότε δημιουργείς μια ειδική ομάδα κατ΄αποκλειστικότητα. Αυτό έγινε τώρα, ενώ μέχρι πρότινος οι αστυνομικοί ασχολούνται μόνο με συνηθισμένα τους καθήκοντα κι είχαν τεράστιες υποχρεώσεις».
Για αυτό και έλεγχοι μέχρι τώρα δεν γίνονταν καθόλου – «ασχολούμασταν μόνο όταν είχαμε σοβαρή καταγγελία», επισημαίνει. Πλέον όμως, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και αυτεπάγγελτοι, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Κρήτης, και αφορούν τόσο στα ζώα εκτροφής, όσο και στα αδέσποτα και δεσποζόμενα.
Τι πρώτες ήδη εβδομάδες λειτουργίας της υπηρεσίας, έχουν διαπιστωθεί δεκάδες παραβάσεις και κυρίως: Ακατάλληλα καταλύματα, μόνιμα αλυσοδεμένα ζώα, ακαθαρσίες στον χώρο τους, καμία κτηνιατρική φροντίδα και απουσία εμβολιασμών.
«Οι παραβάσεις αυτές συνιστούν σύλληψη, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Πχ για το μόνιμα αλυσοδεμένο ζώο προβλέπεται 1.000 ευρώ πρόστιμο και σύλληψη», υπενθυμίζει ο Μανώλης Βουτυράκης. Το πρόστιμό όμως δεν είναι ο στόχος, όπως τονίζει ο αστυνομικός.
«Εμείς δεν επιχειρούμε για να εξαντλήσουμε τους ιδιοκτήτες στα πρόστιμα, αλλά να βελτιωθούν οι συνθήκες και να συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες στον νόμο. Στόχος, να έχουν όλα τα ζώα το τσιπ τους, να γίνονται οι υποχρεωτικές στειρώσεις ή η εναλλακτική του δείγματος dna. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δημιουργίας αδέσποτων , γιατί έτσι θα σταματήσει κι η εγκατάλειψη, διότι θα φτάνουμε στον ιδιοκτήτη του και θα υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις. Από 1η Ιουλίου, θα επιβάλλεται πρόστιμο και για τη σήμανση και το dna».
Ρωτάμε τον αξιωματικό κατά πόσο είναι εύκολο το έργο της… συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες, για τον λόγο ότι στην Κρήτη, όπως και αλλού, κυριαρχούν ακόμα σε ορισμένα μέρη οι «παλιές νοοτροπίες», που… απέχουν πολύ από αυτά που ορίζονται ως τήρηση των κανόνων ευζωίας. Μας απαντάει με νόημα ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα και έχουν συναντήσει αντιδράσεις, από ανθρώπους που πρέπει τώρα να αντιληφθούν ότι ό,τι έκαναν για όλη τους τη ζωή -και οι παππούδες τους το ίδιο- είναι παράνομο και θα πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Δείτε ενδεικτικά φωτογραφίες από κάποιους ελέγχους:







Ωστόσο η γενική εικόνα είναι καλή: Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πλέον οι κανόνες αυτοί αποτελούν νομό του κράτους και πρέπει να τον τηρήσουν.
Ο Μανώλης Βουτυράκης καταλήγει με ένα μήνυμα προς τους πολίτες: «Συστήνουμε σε όλους τους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς να φροντίζουν ιδιαίτερα τα ζώα, να συμμορφώνονται με τον 4830/2021, να τα σημάνουν ηλεκτρονικά, να τα εμβολιάζουν, να τηρούν τα βιβλιάρια υγείας και τους προβλεπόμενους χώρους διαβίωσης. Για οποιαδήποτε απορία τους να απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα».
Οι φιλοζώοι χαιρετίζουν την αστυνομία ζώων
Η Σταματίνα Σταματάκου, είναι Διευθύντρια της Ακαδημίας του Zero Stray Pawject που ανέλαβε την υποστήριξη των αστυνομικών και των δήμων, παρέχοντας ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και των 16 αστυνομικών που επιχειρούν στην Κρήτη.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, περιγράφει τις δράσεις της ΜΚΟ ώστε να φτάσουμε και σε αυτό το πολύ θετικό, και αναμενόμενο για… δεκαετίες, αποτέλεσμα:
«Ζούμε σε μία χώρα με τόσα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα και χρειάζεται καθημερινά να κάνουμε διαχείριση κρίσης. Λόγω του υπερπληθυσμού τους αποτελούν την εύκολη λεία για κάθε μορφή κακοποίησης. Ως οργανισμός προσπαθούμε, μέσω συστηματικών, βιώσιμων και ηθικών λύσεων, να μειώσουμε τον αριθμό τους.
Προσφέρουμε εντατικά και εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται στην Ελληνική Αστυνομία, στους δήμους, στους εθελοντές κτλ. Πραγματοποιούμε επίσης και σχετικά σεμινάρια για εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη και το project της Κρήτης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα όσα κάνουμε είναι αμιγώς με ίδιους πόρους και ιδιωτικές χορηγίες. Δεν έχουμε στερήσει μισό ευρώ από το ελληνικό κράτος ή από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Στην Κρήτη εκπαιδεύσαμε την πρώτη αστυνομία ζώων. Πρόκειται για εξειδικευμένα κλιμάκια ελέγχου και μαζί εκπαιδεύτηκαν και τα ΤΑΕ Κρήτης προκειμένου να διευκολύνουν τον έλεγχο σε πιο δύσβατες περιοχές. Παράλληλα, στην Κρήτη πραγματοποιούμε ένα σύνολο δράσεων, όπως προγράμματα μαζικών σημάνσεων, στειρώσεων ή εναλλακτικά αποστολής dna κυρίως για σκύλους φύλαξης ποιμνίων και δευτερευόντως ζωα ευπαθών ομάδων. Όπως επίσης και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα».
Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι φιλόζωοι και τα κινήματά τους, άλλωστε αυτή η εξέλιξη αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έκαναν αγώνα για τη θέσπιση νομοθεσίας που προστατεύει επαρκώς τα ζώα, αλλά και της μεθόδου επιβολή της.
Η Λιάνα Κωνσταντίνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας επισημαίνει:
«Η δημιουργία αστυνομίας ζώων αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΠΦΠΟ καθώς και της πλειονότητας των φιλόζωων στη χώρα. Άλλωστε πρόσφατα τονίστηκε και στην εκδήλωση της “προστασίας των ζώων”, όπου συμμετείχαμε με τη πρόεδρο της ΠΦΠΟ κα Αννα Τοσούνογλου ως συνδιοργανωτές στη Λήμνο στην εκδήλωση της Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου. Ελπίζουμε πως ξεκινώντας από τη Κρήτη το σώμα αυτό θα θεσμοθετηθεί σε όλη την επικράτεια».
newsbomb.gr
Πηγή: zarpanews.gr
0 Σχόλια