Η πολύχρονη βία της Boko Haram στην περιοχή της λίμνης Τσάντ της Αφρικής, έχει οδηγήσει σε μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει εκτοπίσει 1,4 εκατομμύρια παιδιά και έχει αφήσει τουλάχιστον άλλο ένα εκατομμύριο παγιδευμένο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αναφέρει η UNICEF σε σχετική έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η κρίση στην λίμνη Τσάντ είναι μια κρίση που επηρεάζει τα παιδιά και θα πρέπει να τεθεί υψηλά στην παγκόσμια ατζέντα της μετανάστευσης και του εκτοπισμού», λέει ο Manuel Fontaine, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν ξεπεράσει την ήδη υπάρχουσα ανταπόκιρση, ειδικά τώρα που σε νέες περιοχές στη Βορειοανατολική Νιγηρία, που προηγουμένως ήταν απρόσιτες, τώρα είναι εφικτή η ανθρωπιστική βοήθεια».
Λίγο πριν τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες (19 Σεπτεμβρίου), η έκθεση «Παιδιά σε Κίνηση, Παιδιά που Έμειναν Πίσω», εστιάζει στον αντίκτυπο των ενεργειών της Boko Haram σε βάρος των παιδιών στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και το Νίγηρα και τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Η έκθεση αναφέρει πως:
• Επιπλέον των 2,6 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν μέχρι τώρα εκτοπιστεί, άλλα 2,2 εκατομμύρια - πάνω από τα μισά είναι παιδιά - υπάρχουν φόβοι πως έχουν παγιδευτεί σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Boko Haram και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
• Ένας εκτιμώμενος αριθμός 38 παιδιών, έχουν χρησιμοποιηθεί αυτή τη χρονιά σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην λίμνη Τσάντ, ανεβάζοντας στα 86 το συνολικό αριθμό από το 2014.
• Περίπου 475.000 παιδιά στο Lake Chad υποφέρουν τώρα από σοβαρό υποσιτισμό, σε σχέση με 175.000 στην αρχή του τρέχοντος έτους.
• Στη Βορειοανατολική Νιγηρία μόνο, εκτιμάται πως 20.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πως η πλειοψηφία του εκτοπισμένου πληθυσμού - 8 στα 10 άτομα - μένει με οικογένειες και γείτονες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για μερικές από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου.
ΕΘΝΟΣ
.
0 Σχόλια