Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Eκθεση - κόσμημα αστυνομικών κειμηλίων στον Βόλο [photos]


Κοσμεί τον 2ο όροφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας στην οδό Βενιζέλου αριθ. 158 και



 Πεσόντων Αστυνομικών, στη Νέα Ιωνία Βόλου, και ταξιδεύει πίσω στον χρόνο άλλων εποχών, με αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας αλλά και ιστορικής σπουδαιότητας.
Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Μία πολύ όμορφη έκθεση κειμηλίων άνοιξε τις πόρτες της στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, η οποία στήθηκε από αστυνομικούς με ανεξάντλητο μεράκι και ικανοποίηση, και γι’ αυτό υποστηρίχθηκε και από ιδιώτες χορηγούς.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία έχει ως στόχο την προβολή της ιστορίας των αστυνομικών Σωμάτων στην Ελλάδα και την ανάδειξη της κοινωνικής και εθνικής τους προσφοράς. Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας, λέει ότι η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλλει περαιτέρω στην έρευνα και μελέτη της δράσης των αστυνομικών σωμάτων, ιδίως στην περιοχή της Μαγνησίας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι αστυνομικοί που εργάστηκαν, επιμελούνται την έκθεση εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις προθήκες της. Ηρθαν σε επαφή με αστυνομικούς και τις οικογένειές τους αλλά και με πολίτες που φύλαξαν τα κειμήλια και ανέλαβαν την επιμέλεια της έκθεσης, την προβολή του κάθε αντικειμένου χωριστά, τη σύνθεσή τους.


Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, λέει ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας
Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, λέει ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας

Ο κ. Τόλιας ενημερώνει ότι η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μία από τις πιο παλιές στολές χρονολογείται το 1930, και ανήκε στον χωροφύλακα Κωνσταντίνο Κατσιφό.
Όλα τα κειμήλια της έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα την ιστορική διαδρομή των αστυνομικών Σωμάτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μαγνησία, αλλά ξυπνούν και μνήμες. Η κάθε στολή κρύβει πίσω της και μία ανθρώπινη ιστορία.
Οι στολές είναι αυθεντικές και προσφέρθηκαν από αστυνομικούς και τις οικογένειες τους ή άλλους πολίτες, οι οποίοι τις είχαν διαφυλάξει επί δεκαετίες, ενώ μέρος της συλλογής αποκτήθηκε χάρη στη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.


Πηλίκια και κράνη που χρησιμοποιήθηκαν από άνδρες της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων από τη δεκαετία του ’40 και μεταγενέστερα
Πηλίκια και κράνη που χρησιμοποιήθηκαν από άνδρες της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων από τη δεκαετία του ’40 και μεταγενέστερα

Πηλίκια, ξίφη, μετάλλια άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν ξεχωριστή θέση στην έκθεση, η οποία συνεχίζει να εμπλουτίζεται και περαιτέρω.
Πλήθος παλαιών σημάτων, άλλων στολών, σφυρίχτρων, φανών, χειροπεδών, σφραγίδων κ.ά., εκτίθενται στις γυάλινες προθήκες. Είναι αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων, και γι’ αυτό παραπέμπουν σε άλλες εποχές των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παράλληλα ένα πλούσιο έντυπο υλικό, το οποίο περιλαμβάνει εγχειρίδια που διδάσκονταν στις Αστυνομικές Σχολές, παλαιούς Κώδικες, βιβλία, περιοδικά και άλλα αστυνομικά έγγραφα, ταξιδεύουν ανάγλυφα πίσω στον χρόνο.
Όλα τα κειμήλια θα εκτεθούν σε οργανωμένους χώρους που θα διαμορφωθούν σύντομα, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο συγκεντρώνεται και ψηφιοποιείται.


Στολές αξιωματικών και υπαξιωματικών της Χωροφυλακής
Στολές αξιωματικών και υπαξιωματικών της Χωροφυλακής

Εχει ανοιχτές τις πόρτες της
Οι χώροι της Έκθεσης είναι προσβάσιμοι στους πολίτες που επισκέπτονται το Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ στόχο αποτελεί η προσέλκυση του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα της μαθητικής κοινότητας. Σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων της Μαγνησίας, πραγματοποιούνται ήδη εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Οι μαθητές ενημερώνονται για διάφορα θέματα, όπως για την οδική ασφάλεια και την ασφάλεια περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπως η Άμεση Δράση «100» και οι αστυνομικοί σκύλοι «Κ9», και να ξεναγηθούν στην έκθεση.
 Η Μόνιμη Έκθεση Αστυνομικών Κειμηλίων αποτελεί μία προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία και την εθελοντική εργασία αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, και προχωρά με την ευγενική υποστήριξη και τη χορηγία ιδιωτών συμπολιτών μας.


Πλούσια η έκθεση των κειμηλίων
Πλούσια η έκθεση των κειμηλίων

 Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή στηρίζεται τόσο από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας όσο και από τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εξάλλου, πρόσφατα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ίδρυσε τη Διεύθυνση Ιστορίας του Σώματος μετά την έκδοση ΦΕΚ, η οποία έχει ως αποστολή ιδίως την ιστορική έρευνα, τη συλλογή, καταγραφή διαβάθμιση, μελέτη, τεκμηρίωση, φύλαξη και αξιοποίηση του ιστορικού αρχειακού υλικού και κειμηλίων που αφορούν στην ιστορία της εξέλιξης και τη δράση του αστυνομικού θεσμού στη χώρας μας.
Επιπλέον, ολοκλήρωσε και την ψηφιοποίηση παλαιών αστυνομικών περιοδικών που διατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.policemagazine.gr/ . Πρόκειται επίσης για μια σημαντική πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και διαδικτυακή προβολή (700) τευχών του περιοδικού με τα «Αστυνομικά χρονικά» από το 1953 έως το 1983, την «Επιθεώρηση Χωροφυλακής» από το 1970 έως το 1983, την «Αστυνομική Επιθεώρηση», από το 1984 έως το 2002 και την «Αστυνομική Ανασκόπηση», από το 2003, και μετά.
Έργο της Διεύθυνσης είναι ακόμη η καταγραφή των τίτλων των βιβλίων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του Σώματος, στο Τμήμα Ιστορίας και Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

taxydromos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια