Ανάρτηση του Άγγελου Αγραφιώτη: Πριν λίγες μέρες, μια
γυναίκα δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι από άγνωστο άτομο με καλυμμένο πρόσωπο. Η
γυναίκα δεν έχει υποψίες ποιο μπορεί να είναι το άτομο
που της επιτέθηκε, όμως
καθε μέρα παρακολουθούμε την σταδιακή μετατροπή της από θύμα σε θύτη, το victim
blaming που λένε στο εξωτερικό. Τα άρθρα των ΜΜΕ είναι γραμμένα έτσι ώστε να
ενεργοποιούν την διαδικασία του κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας κάποιες
ομάδες πληθυσμού εναντίον της. Πώς το κάνουν αυτό;1) Πρώτα από όλα βάζοντας στο κέντρο βάρους των κειμένων όχι την εγκληματική προσωπικότητα που έριξε το βιτριολι, αλλά την προσωπικότητα του θύματος.
2) Ξεκινάνε αναφέροντας ότι "η άτυχη Ιωάννα ήταν κοπέλα με εντυπωσιακή εμφάνιση" και παραθέτουν φωτογραφίες της μαγιό στην θάλασσα από το Ιnstagram. Εναντίον της όσοι βάζουν λαϊκ στις φωτό με μαγιο και μετα στέλνουν μύνημα που μένει αναπάντητο.
3)Συνεχίζουν δημιουργώντας αμφιβολίες για το πώς έβγαζε τα προς το ζην λέγοντας πως " χωρίς ιδιαίτερες σπουδές κατόρθωνε να κάνει πολλά ταξίδια" , μαζί με φωτογραφίες στους προορισμούς αυτούς. Η Ιωάννα πιθανότατα έκανε τα ταξίδια αυτά όχι ολα μαζι, αλλά ένα τον χρόνο, στις διακοπές της, όπως όλος ο κόσμος. Και πιθανότατα μάζευε χρήματα όλη την χρονιά για 10 μέρες διακοπές, όπως όλος ο κόσμος. Να μην ξεχνάμε πως δούλευε 16 χρόνια ήδη. Παρόλα αυτά, πολλοί ζηλεύουν όσους κάνουν ταξίδια.
4) Τονίζουν ιδιαιτέρως τα πολυτελή της γούστα συνολικά "οι άλλες της μεγάλες αγάπες είναι τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα μπουζούκια", χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Συμπληρώνεται λοιπόν το παζλ μιας γυναίκας που χωρίς σπουδές αλλά όμορφη, κατάφερε να ζει μυστηριωδώς Μεγάλη Ζωή. Τι σόι ηθική έχει αυτή η Ιωάννα; Ύποπτη, τουλάχιστον.
5) Σειρά έχει η "εμπλοκή της με τις Αρχές". Ήταν τρομοκράτης; Ήταν διαρρήκτης; Όχι, ήταν κακοποιημένη γυναίκα που κατήγγειλε δύο συντρόφους για ξυλοδαρμό. Αυτό αναφέρεται ως "εμπλοκή με τις Αρχές" και "απασχόλησε τις Αρχές". Εναντίον της οι νοικοκυραίοι.
6) Της αποδίδεται μομφή πως ήταν αντροχωρίστρα, αφού η "ερωτική αντιζηλία" μπορεί να όπλισε το χέρι εκείνης που της έριξε βιτριόλι, που μαλιστα αναφέρεται συμπονετικά ως "η πληγωμένη γυναίκα". Εναντίον της όσες έχουν απατηθεί από σύντροφό και σύζυγο.
Τι έμεινε που να θυμιζει πως η Ιωάννα είναι το θύμα; Τίποτα.
Ήταν κάποια που πήγαινε γυρεύοντας και πήρε αυτό που της άξιζε. Αυτό είναι το
victim blaming.
0 Σχόλια