Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανοίγουν τα στόματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η καταγγελία πρώην φοιτήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί από καθηγητή, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος.

Η αναφορά της πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού Τμήματος για καθηγητή της σχολής της φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να προκαλέσει τσουνάμι καταγγελιών. Και αυτό γιατί τουλάχιστον 10 γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του ΑΠΘ αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματός τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και διαμένει στο εξωτερικό.

Μάλιστα οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχή έγινε από μια πρώην φοιτήτρια η οποία, μετά από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, ζήτησε από τις συμφοιτήτριές της να σπάσουν τη σιωπή τους.

«Μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό καθηγητή που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για το βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά μόλις αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές; Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα;» ανέφερε στο Facebook η πρώην φοιτήτρια.

Το post της προκάλεσε την αντίδραση πολλών γυναικών, με μια από αυτές να περιγράφει: «Κοπέλα μου, είμαι μαζί σου. Γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε σ’ αυτό το γραφείο, επειδή ακριβώς τα έχω ζήσει. Μάλιστα ο εν λόγω καθηγητής στα χρόνια μου (2011 – 2016) είχε πάρει και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους κάποια στιγμή για να καταλαγιάσουν οι φήμες. Βέβαια τότε δεν καταλάβαινα ότι πρόκειται για πέσιμο αλλά νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου και ότι απλώς ήταν ευγενικός. Χαίρομαι πλέον που δεν διδάσκει».

Μία άλλη φοιτήτρια απαντώντας στην ανάρτηση περιγράφει: «Ανατρίχιασα και μόνο στην ανάρτηση, πόσο μάλλον με το φως που έριξε σε κάποια καταραχνιασμένη γωνία του μυαλού μου. Το έζησα… χρόνια πριν, πρωτοετής… στον ίδιο όροφο… μαζί με την κάθε Σοφία της σχολής… Έκανα πολύ καιρό να συνέλθω στα 18 μου από το σοκ της σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρυτανεία δεν προστατεύει. Όσο για τον 4 όροφο, δεν ξανανέβηκα ποτέ. Κι αν ρωτάτε αν πέρασα το μάθημα επιλογής μετά… έγραφα 10 με έκοβε με 4, καλώντας με να πάω στο γραφείο να τα βρούμε. Το έδωσα χρόνια μετά με άλλη καθηγήτρια».

Παράλληλα, μία άλλη γυναίκα περιγράφει τον τρόπο προσέγγισης του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. «Το πέσιμο γινόταν με το γάντι ( γιατί ήταν ένας “καθωσπρέπει” κύριος και δεν ήξερες πώς να αντιδράσεις… Αν τα έλεγες μετά μπορούσε να σε χαρακτηρίσουν τρελή και υπερβολική, ούτε η ίδια ήξερες αν παρεξηγείς τα λεγόμενά του, αλλά έπρεπε πάνω από όλα να είσαι ευγενική… Το γεγονός ότι γινόταν από ένα τόσο “αθώο” και “ευγενικό” καθηγητή, το έκανε ακόμα πιο αφοπλιστικό… Η αηδία και το σοκ όμως που ένιωθες ήταν αληθινά… και έφευγε σοκαρισμένη, αηδιασμένη, μπερδεμένη, φοβισμένη και τρέχοντας… Αυτό θα προσπαθήσω να το διδάξω στα κορίτσια μου… Δεν είναι η ευγένεια πάνω από όλα… Με λίγη ατυχία μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά».

Η επόμενη καταγγελία έχει να κάνει με τον τρόμο που βίωναν φοιτήτριες οι οποίες έπρεπε να μπουν στο γραφείο του. «Ο κανόνας ήταν να μην μπεις ποτέ μόνη στο γραφείο του. Θυμάμαι μια κοπέλα τόσο φοβισμένη που μας παρακαλούσε να την περιμένουμε να βγει και να μη φύγουμε. Ζητούσε να του πάμε φάρμακα για αποστολή σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη κι αν τολμούσες να πεις κάτι για τη συμπεριφορά του η απάντηση ήταν ότι εσύ είσαι προβληματική που αμφισβητείς έτσι έναν τόσο καλό άνθρωπο. Κι ότι αυτός δεν βάζει τίποτα πονηρό με το μυαλό του, απλώς είναι πολύ καλός για τον κόσμο».

Δείτε τις καταγγελτικές αναρτήσεις: 

 

Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθ. Νίκος Παπαϊωάννου απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε:

«Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

https://www.zougla.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια