Απαντώντας σε καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε, τον Δεκέμβριο του 2019, αποφασίσει να υιοθετήσει ορισμένες καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Η μία από αυτές ήταν η χρήση κάμερας από τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις πρώτης γραμμής· η δεύτερη ήταν η αναγραφή διακριτικών στα κράνη των αστυνομικών.
Τη χρήση κάμερας είχαν προτείνει οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη, με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει αποδεκτό το αίτημά τους. Στην επιστολή της προς τον υπουργό, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης υπογράμμιζε ότι «θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν».
Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι οι άνδρες των ΜΑΤ θα είναι εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες. Στο θέμα των διακριτικών στα κράνη των αστυνομικών, όμως, τα δεδομένα αποδεικνύονται πιο περίπλοκα.
Η υποχρέωση αναγραφής του αριθμού «ταυτότητας» στο κράνος είχε αρχικά καθιερωθεί με διαταγή το 2010, όταν υπουργός ήταν πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
«Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που θέλει να καταγγείλει συγκεκριμένο περιστατικό να ξέρει σε ποιον αστυνομικό αναφέρεται», είχε ανακοινώσει τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Στην πορεία των ετών, ωστόσο, η διαταγή ατόνησε και τον Δεκέμβριο του 2019, απαντώντας στις καταγγελίες για αύξηση των περιστατικών αυθαιρεσίας, η σημερινή ηγεσία αποφάσισε –σωστά– να την επικαιροποιήσει.
Παρά την απόφαση της ηγεσίας, όμως, το μέτρο παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο. Οι περισσότεροι αστυνομικοί εξακολουθούν να μην έχουν διακριτικά στα κράνη τους, ενώ στις περιπτώσεις εκείνων που έχουν ευθυγραμμιστεί με την άνωθεν εντολή, ο αριθμός είναι μικρός και δυσδιάκριτος.
Εξ ου και το μέτρο ανακοινώθηκε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου δόγματος στη διαχείριση των συναθροίσεων. Μένει να δούμε εάν η τρίτη εξαγγελία θα είναι και η… φαρμακερή.
Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πάντως, ουδέποτε μέχρι σήμερα είδαν με καλό μάτι οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Σε ανακοινώσεις τους είχαν κατηγορήσει την ηγεσία για «στοχοποίηση υπηρεσιών», ενώ είχαν εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίσει το μέτρο «οπισθοχώρηση έναντι των γνωστών και χαϊδεμένων μειοψηφιών».
0 Σχόλια