Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα μετάλλαξη στην Κρήτη - Σε ντόπιους και όχι τουρίστες τα κρούσματα


Αντιμέτωπη με νέα μετάλλαξη της Covid -19 είναι η χώρα με τρία νέα στελέχη να εμφανίζονται στην Κρήτη. Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της πριν από δύο εβδομάδες.

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.

Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Υπάρχει η εκτίμηση, ωστόσο, ότι τα στελέχη αυτής της μετάλλαξης έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί, καθώς η επικείμενη ανακοίνωση των τριών μεταλλάξεων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αφορά χρονικό διάστημα πριν από 12 μέρες.

Πάντως, η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής καμπύλης είναι γεγονός, αφού στην Κρήτη ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες διψήφια κρούσματα, ενώ σταθερά μειώνονται και οι νοσηλείες. Η μείωση των κρουσμάτων είναι κάτι που το περίμεναν οι επιστήμονες, και αυτό, όπως είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διενέργεια self test. Χωρίς αυτά τα αποτελέσματα, οι πολίτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα διασπείροντας άθελά τους τον ιό». Στην πτώση της καμπύλης συνεπικουρεί η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι οι πολίτες βγαίνουν έξω σε ανοιχτούς χώρους. «Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πρασινίσουμε, κάτι που απαιτεί να καταγράφονται 300 κρούσματα την ημέρα πανελλαδικά. Κάτι τέτοιο θα γίνει αλλά όχι πολύ σύντομα», είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σε σχέση με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ σημείωσε ότι πράγματι γίνονται λιγότερα γιατί προσέρχεται λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία για την εξέταση, “κάτι που δείχνει από μόνο του ότι υπάρχουν μειωμένες ανάγκες για τεστ”.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια