Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΛ.ΑΣ. και το… σύνδρομο των Ζωνιανών


Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα στα Ζωνιανά, με θύμα τον άτυχο ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη, κάθε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή είδηση. Ίσως επειδή  τέτοιες επιχειρήσεις, όσο και αν αυτό δεν αρέσει, είναι εξαιρετικά σπάνιες στην περιοχή, ενώ σε επίπεδο δυνάμεων, οχημάτων, οπλισμού και εξοπλισμού παραπέμπουν (δικαιολογημένα δυστυχώς)  σε επεμβάσεις στρατιωτικού τύπου.

Υπό νορμάλ συνθήκες, κατ’ οίκον έρευνα στα Ζωνιανά (χωρίς προσυνεννοήσεις, συμφωνίες και διαπραγματεύσεις) έχει να γίνει, όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, από το 2010. Αναφέρονται σε περιπτώσεις που έχουν πληροφορίες για υπόπτους και που, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κρήτης (πλην του ορεινού Μυλοποτάμου), οι αστυνομικές δυνάμεις θα ερευνούσαν δίχως διστακτικότητα και επιφύλαξη τα σπίτια, τις μάντρες, τις αποθήκες  και γενικότερα τους χώρους των ελεγχόμενων.

Δεν αναφέρονται σε σοβαρά συμβάντα (π.χ. δολοφονικών επιθέσεων) που εξ ανάγκης θα γίνουν έρευνες και αυτοψίες, και πάλι όμως εντός ασφυκτικού πλαισίου κινήσεων.

Η θεαματική αστυνομική επιχείρηση που έγινε στα Ζωνιανά τα ξημερώματα της Πέμπτης δεν αφορούσε έρευνες μέσα στον οικισμό. Το ποιμνιοστάσιο της οικογένειας, για την οποία υπήρχαν υποψίες διάπραξης μεγάλης ζωοκλοπής από την περιοχή του Σπηλίου, βρίσκεται στην έξοδο των Ζωνιανών προς Κράνα. Εκεί είχαν ακροβολιστεί οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Περίμεναν μέλη της οικογένειας να πάνε στη μάντρα. Τελικά εμφανίστηκε μόνος ο πατέρας, ο οποίος και συνελήφθη καθώς φέρεται μεγάλος αριθμός των ζώων να έχει αναγνωριστεί από τον παθόντα.

Δεν κρίθηκε επιβεβλημένη η έρευνα στα σπίτια των μελών της οικογένειας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχολίασαν ότι δεν συνέτρεχε λόγος να γίνει κατ’ οίκον έρευνα αφού ζητούμενο της επιχείρησης ήταν τα κλεμμένα ζώα και επομένως το επίκεντρο της έρευνας ήταν στη μάντρα.

Συνάδελφοι τους πάλι φέρονται να έχουν διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που οργανώθηκε μία τόσο γιγαντιαία επιχείρηση, με όλα τα μέσα και τα μέτρα ασφαλείας, θα έπρεπε για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους συμβολισμού και μηνυμάτων, να μπουν μέσα στο χωριό και να ερευνηθούν τα σπίτια των υπόπτων.

Επαναλαμβάνουν με έμφαση ότι θα πρέπει να καταργηθούν στην πράξη οι διαχωριστικές γραμμές και τα «άβατα» και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση από μέρους της Αστυνομίας, απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος. Τα αιματηρά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2007 και η δολοφονία του Στάθη Λαζαρίδη έχουν αφήσει βαθύτατο  ψυχολογικό τραύμα στις καρδιές των συναδέλφων του, στην εικόνα και στο κύρος της ΕΛ.ΑΣ.

Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ του σήμερα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την Αστυνομία προ δεκαπενταετίας. Διαθέτει  νέο «αίμα», νέα νοοτροπία, υπηρεσίες με εκπληκτική εκπαίδευση, εξοπλισμό και συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Οφείλει να αποτινάξει από πάνω της το …σύνδρομο των Ζωνιανών.

Η διαιώνιση καταστάσεων που παραπέμπουν σε «ανέγγιχτες τοπικές κοινωνίες», σε περιχαρακωμένα χωριά που λες και περιστοιχίζονται από αόρατα ηλεκτροφόρα πλέγματα, δεν τιμούν κανένα και σίγουρα αδικούν στελέχη της τοπικής ΕΛ.ΑΣ που έχουν διαφορετική θεώρηση για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Και σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, σε αυτή τη θεώρηση συγκεκριμένων στελεχών μπορούμε να αποδώσουμε τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό, τόσο στην περιοχή του Πάνορμου (με μέλη οικογένειας Ζωνιανών που μάλιστα προφυλακίστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών), όσο και την προχθεσινή στα Ζωνιανά, για την ζωοκλοπή.

Η έρευνα στα Ζωνιανά έφερε την εξιχνίαση της μεγάλης ζωοκλοπής. Οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι στην «έδρα» τους δεν τολμά να πλησιάσει κανείς από την Αστυνομία και έτσι μάλλον ήταν εφησυχασμένοι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αστυνομία, στη μάντρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 337 προβατοειδή, τα οποία στερούνταν ενωτίων σήμανσης και θα πρέπει να  εξακριβωθεί το νόμιμο της κατοχής τους.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της Ασφάλειας Ρεθύμνου προέκυψε ότι τα 102 είχαν κλαπεί πριν από περίπου ένα μήνα από την περιοχή του Σπηλίου. Τα κλεμμένα αποδόθηκαν στον 63χρονο ιδιοκτήτη, ενώ για την ζωοκλοπή έχει συλληφθεί ένας 68χρονος Ζωνιανός.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν  αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας  Ρεθύμνης, του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Βασιλείου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου, του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνης, του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου και αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

 

Ευαγγελία Καρεκλάκη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια