1. Το ΥΠ.ΕΘ.Α γνωστοποίησε, σε απάντηση (βλ. τα από 18 και 19-5-2022 έγγραφα) σχετικών ερωτήσεων Βουλευτών, ότι επεξεργάζεται σχέδιο ρυθμίσεων για τις κρατήσεις (4% και 2%) επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και των Ε.ΛΟ.Α.
Υπενθυμίζεται, ότι το Γ.Λ.Κ. είχε θέσει το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη, ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών για τα επόμενα έτη είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι δαπάνες καλύπτονται με δανεισμό, ενόψει και της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.
2. Αυτές αφορούν κυρίως την Αεροπορία (βλ. Rafale) και το Ναυτικό (βλ. Φρεγάτες) και δημιουργούν τεράστια ανισότητα και αδικία για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ). Είχε τεθεί λοιπόν το ζήτημα, το όποιο ποσοστό απομείνει από τα εξοπλιστικά να μην πηγαίνει στο Ταμείο του Όπλου, αλλά να μοιράζεται και στα τρία. Σχετικό αίτημα κατέθεσε και η Ε.A.Α.Σ, ώστε να στηριχθεί και το Μ.Τ.Σ. Και αυτό αποτελεί λύση και όχι η αυθαίρετη (και εν πολλοίς παράνομη) προσπάθεια «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων μερίδας των μετοχομερισματούχων.
3. Όμως καμιά αναφορά δεν γίνεται στο ζήτημα του εξορθολογισμού και της ισομερούς κατανομής των πόρων. Η θεσμοθέτηση των «κοινωνικών πόρων» δημιουργεί καταστάσεις ανισότητας υπέρ των ασφαλισμένων για τους οποίους αυτοί προβλέπονται και σε βάρος των λοιπών, αλλοιώνουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και νοθεύουν τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη ανάπτυξη της οικονομίας, αφού στην ουσία συνιστούν έμμεση φορολογία και έρχονται σε αντίθεση και με τις αρχές του Κοινοτικού Δικαίου (μια σειρά από τέλη και φόροι υπέρ τρίτων με το Ν. 4254/14 καταργήθηκαν). Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά χρήματα των φορολογούμενων.
4. Είναι γνωστή η διαρκής επιθυμία των Μ.Τ.Σ, Γ.Ε.Σ και ΥΠ.ΕΘ.Α να «αποπέμψουν» από το Ταμείο τους αστυνομικούς (της πρώην Χωροφυλακής) για προφανείς λόγους, όπως είναι η οικειοποίηση των κοινωνικών πόρων. Το προσπάθησαν αυθαίρετα με τον επαίσχυντο (μνημείο «μη χρηστής διοίκησης» ή αλλιώς «διοικητικής αλητείας») Ν.1911/1990, με τον οποίο επιχείρησαν τον διαχωρισμό και στην ουσία την αποπομπή και «απαλλοτρίωση» των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών. Ο Νόμος όμως έμεινε ανενεργός, γιατί, εκτός των άλλων, αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της Ε.Σ.Δ.Α. Όμως για την κακοδιαχείριση και χρεοκοπία δεν φταίνε οι αστυνομικοί!!!
5. Ακόμη θυμίζουμε ότι το Ταμείο ιδρύθηκε (1853) ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής, της Χωροφυλακής και της Οροφυλακής». Το 1861 ιδρύθηκαν τρία ξεχωριστά ταμεία (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Χηρών και Ορφανών). Το 1867 τα τρία αυτά ταμεία συνενώθηκαν σε ένα, το «Ταμείον Μετοχικόν του κατά Γην Στρατού». Γιατί τότε βγήκε από τον τίτλο η «Χωροφυλακή»; Το 1935 μετονομάσθηκε σε Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ξαφνικά τώρα, ύστερα από 169 χρόνια, έγινε «βάρος» η συμμετοχή των αστυνομικών;
6. Η προσπάθεια συνεχίζεται με άλλους έμμεσους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών εντός του Ταμείου, από τους οποίους και πάλι «παρανόμως» αποκλείονται οι αστυνομικοί. Τέτοιος Λογαριασμός είναι και ο ΕΚΟΕΜΣ. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να «σβήσουν» το κύριο Ταμείο του Μ.Τ.Σ. και να «παίρνουν» οι του ΣΞ τoυς εν λόγω πόρους μέσω των άλλων Λογαριασμών;
7.Τελικά θα σταματήσει επιτέλους η προσπάθεια αποπομπής των μετοχομερισματούχων αστυνομικών και «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων τους; Μήπως μεθοδεύεται ξανά ο αποκλεισμός των τελευταίων; Που βρίσκεται η νομοθετική πρωτοβουλία (υπάρχει ειλημμένη απόφαση) για την ουσιαστική εκπροσώπηση στη διοίκηση του Μ.Τ.Σ. της ΕΛ-ΑΣ; Και εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» ή αλλιώς … «τα ζώα μου αργά»!!! Oι (εκλογικοί) καιροί (ου) μενετοί!!! Οψόμεθα!!!
0 Σχόλια