Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο άνθρωπος που ηγείται της ανταρσίας που κλονίζει τον Πούτιν - Η ομάδα Βάγκνερ και η κόντρα με την ηγεσία του ρωσικού στρατού - Ο Πούτιν τον κατηγορεί για "εσχάτη προδοσία" εκείνος μιλά για "πορεία προς τη δικαισύνη".
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρωταγωνιστεί στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη Ρωσία. Με ένα νέο ηχητικό μήνυμα στο κανάλι της ομάδας Βάγκνερ στο Telegram, απάντησε προσωπικά στον Πούτιν ο οποίος στο διάγγελμά του κατηγόρησε όσους κινούνται κατά της Ρωσίας για "εσχάτη προδοσία".
Στο νέο μήνυμα ακούγεται να λέει: "Σχετικά με την προδοσία της πατρίδας, ο πρόεδρος έκανε βαθιά λάθος. Είμαστε πατριώτες, παλεύαμε και παλεύουμε. Και κανείς δεν πρόκειται - όπως ζήτησε ο πρόεδρος, η FSB (Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας) ή οποιοσδήποτε άλλος - να παραδεχθεί την ενοχή μας. Επειδή δεν θέλουμε η χώρα μας να ζει πια στη διαφθορά, στο ψέμα και στη γραφειοκρατία".
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο, ο λογαριασμός της Βάγκνερ στο Telegram, σε ένα σύντομο μήνυμα ανέφερε ότι η Ρωσία θα έχει σύντομα ένα νέο πρόεδρο.
Ο ρόλος του Πριγκόζιν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδεχόταν επισήμως τη συμμετοχή του μισθοφορικού του στρατού με την ονομασία ομάδα Βάγκνερ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ήταν επίσης, η πρώτη φορά που παραδεχόταν τη σύνδεση του προσωπικά με την ομάδα.
Ήταν η επιβεβαίωση αυτού που γνωρίζαμε από τον Μάρτιο του 2022 όταν το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε κάνει λόγο για περίπου 1.000 μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ, που είχαν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν και να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύμα.
Από το βράδυ της Παρασκευής, έχει εκδηλωθεί ανταρσία με τους άνδρες της ομάδας Βάγκνερ υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να ηγείται της επιχείρησης στρατιωτικής κατάληψης της πόλης του Ροστόφ, όπου εδρεύει η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνδρες του προελαύνουν προς τη ρωσική πρωτεύουσα και έχουν φθάσει στην πόλη Βορενέζ (στον μέσον της απόστασης μεταξύ Ροστόφ και Μόσχας). Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον κατηγορεί για "εσχάτη προδοσία" εκείνος μιλά για "πορεία προς τη δικαισύνη".
Το πρωί του Σαββάτου, σε ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι "και οι 25.000 είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε" και πρόσθεσε πως ό,τι έγινε, έγινε "για τον ρωσικό λαό".
Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επικεφαλής ενός στρατού κατάδικων
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει αναδειχθεί ως βασικός παίκτης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικεφαλής του ιδιωτικού, μισθοφορικού στρατού που ηγούνται της ρωσικής επίθεσης σε βασικές περιοχές του πολέμου.
Το 2022, για να επανδρώσει τον στρατό του στην ομάδα Βάγκνερ, στρατολόγησε χιλιάδες καταδικασμένους εγκληματίες που εξέτιαν ποινές φυλάκισης αρκεί να συμφωνήσουν να πολεμήσουν για αυτόν στην Ουκρανία.
Μέχρι τότε, η ομάδα Βάγκνερ ήταν διαβόητη για τη δράση της στην Αφρική, τη Συρία ενώ είχε κατηγορηθεί ακόμα και για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές. Όλες οι έρευνες που προσπαθούν να αποκαλύψουν ποιος βρισκόταν πίσω από τον ιδιωτικό στρατό με τους αδίστακτους μισθοφόρους, κατέληγε στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν άνρθωπο με θολό παρελθόν και στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Γεννημένος το 1961, ο Πριγκόζιν κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1979, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν μια ποινή δύο ετών φυλάκισης με αναστολή για κλοπή. Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για ληστείες και κλοπές. Επί 9 χρόνια βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Είναι 1990 όταν βγαίνει από τη φυλακή, στη Ρωσία όλα αλλάζουν και ο Πριγκόζιν ξεκινά μια δική του δουλειά: Μια αλυσίδα υπαίθριων πάγκων που πωλούν χοτ-ντογκ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δουλειές πηγαίνουν καλά και μέσα σε λίγα χρόνια, την εκτροχιασμένηδεκαετία του 1990 για τη χώρα, ο Πριγκόζιν ανοίγει πολυτελή και ακριβά εστιατόρια.
Τα εστιατόρια γίνονται το εφαλτήριο για γνωριμίες με τους επώνυμους και ισχυρούς της πόλης αλλά και όλης της Ρωσίας. Ένα από τα εστιατόριά του, που ονομαζόταν New Island, ήταν μια βάρκα που έπλεε στον ποταμό Νέβα. Στον Βλαντιμίρ Πούτιν αρέσει τόσο πολύ αυτό το πλωτό εστιατόριο που όταν ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας άρχισε να υποδέχεται εκεί για να κάνει το τραπέζι στους ξένους ηγέτες που φιλοξενεί κατά καιρούς. Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ και τις έρευνες διεθνών ΜΜΕ, το πιθανότερο είναι ότι Πούτιν και Πριγκόζιν πρωτογνωρίστηκαν εκεί.
"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπίστωσε ότι δεν είχα πρόβλημα να σερβίρω τα πιάτα μας σε ανώτερους αξιωματούχους ο ίδιος προσωπικά", έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Πριγκόζιν σε συνέντευξή του. "Γνωριστήκαμε όταν ήρθε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Μόρι". Ο Γιοσίρο Μόρι είχε επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη τον Απρίλιο του 2000, στην αρχή της διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το 2003, ο Πριγκόζιν είναι πια ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πούτιν που του αναθέτει τη διοργάνωση του πάρτι των γενεθλίων του στο πλωτό New Island.
Χρόνια αργότερα, η εταιρεία τροφοδοσίας (catering) του Πριγκόζιν, Concord, αναλαμβάνει να προμηθεύει τρόφιμα στο Κρεμλίνο, κι έτσι ο πρώην κατάδικος που ξεκίνησε με υπαίθριους πάγκους πρόχειρου φαγητού, αποκτά το παρατσούκλι "σεφ του Πούτιν".
Οι εταιρείες που συνδέονται με το Πριγκόζιν εξασφαλίζουν "χρυσά" συμβόλαια για την τροφοδοσία σε στρατιωτικά και κρατικά σχολεία.
Ομάδα Βάγκνερ
Το 2014 είναι μια κομβική χρονιά για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ίδιο τον Πούτιν.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 αρχίζουν να πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν δεν ήταν συνηθισμένος επιχειρηματίας. Ένας μυστηριώδης, μισθοφορικός στρατός που φημολογείται ότι συνδέεται με αυτόν, δρα στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων αλλά και των φιλορώσων αυτονομιστών στις διαφιλονικούμενες επαρχίες του Ντονμπάς.
Πρόκειται για την ομάδα Βάγκερ, μια ομάδα μισθοφόρων το όνομα της οποίας το εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της από τον σπουδαίο Γερμανό συνθέτη του 19ου αιώνα, το έργο του οποίου είχε οικειοποιηθεί το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία του Χίτλερ.
Αυτή η ομάδα μισθοφόρων δραστηριοποιήθηκε σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή εκτελώντας πάντα καθήκοντα που προωθούσαν την ατζέντα του Κρεμλίνου: Από την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έως την καταπολέμηση της γαλλικής επιρροής στο Μάλι.
Η φήμη που την συνοδεύει είναι ότι τα μέλη της ενεργούν με απόλυτη ωμότητα και προβαίνουν σε φρικαλεότητες και βασανιστήρια.
Μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, η ομάδα Βάγκνερ κατηγορήθηκε ότι σκότωσε έναν δικό τους άνδρα με βαριοπούλα, λόγω υποψιών ότι είχε "προδώσει" την ομάδα στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν περιέγραψε τα μη επαληθευμένα πλάνα της άγριας δολοφονίας ως "θάνατο σκύλου για έναν σκύλο".
ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα Βάγκερ και τον ίδιο τον Πριγκόζιν. Η ομάδα θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλούμενες "φάρμες τρολ" ή "εργοστάσια ρομπότ", που χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες για να διαδώσουν απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου. Τέτοιες προσπάθειες διεξήχθησαν από την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου (IRA) που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, γνωστή περισσότερο για την ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Από το 2022 και μετά την επίσημη παραδοχή του για την ομάδα Βάγκνερ, ο Πριγκόζιν αναδείχθηκε σε πρόσωπο με κομβικό ρόλο στη Ρωσία. Το περασμένο καλοκαίρι, στις 27 Ιουλίου 2022, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο παραδέχτηκαν ξαφνικά ότι η ομάδα Βάγκνερ πολεμούσε στην ανατολική Ουκρανία και λίγο καιρό μετά ο Πριγκόζιν άρχισε να δημοσιεύει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία καυχιόταν για τα κατορθώματά τους στο πεδίο των μαχών.
Γρήγορα φάνηκε η κόντρα με την στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας και τον υπουργό Σεργκέι Σοϊγκού. Οι σχέσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε κορυφαίους αξιωματούχους του ρωσικού στρατού ότι αφήνουν τους άνδρες του να λιμοκτονούν ενώ έφτασε να κατηγορήσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για προδοσία.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο του BBC ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον προφίλ του Γεβγκένι Πριγκόζιν:
Πηγή: www.thetoc.gr
0 Σχόλια