Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, ο Διευθυντής του Κλάδου Προσωπικού του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Κώστας Υφαντής, συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Ινστιτούτου.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται ως αποτέλεσμα συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με το μέλος του Δ.Σ του Ι.ΔΙ.Σ καθηγητή κ. Χαράλαμπο Παπασωτηρίου τον Ιούλιο του 2023, κατά την οποία είχαν συζητηθεί μεταξύ άλλων οι τρόποι εμβάθυνσης και επέκτασης της συνεργασίας του Ι.ΔΙ.Σ με τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) σε διακλαδικό επίπεδο, πέραν της ήδη προϋπάρχουσας με το ΓΕΣ (πατήστε εδώ).
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ και σε αυτήν παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης ΠΝ, ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου και ο διδάσκων στο Ινστιτούτο Υποστράτηγος ε.α. Πολυχρόνης Ναλμπάντης.
Σκοπός του Μνημονίου είναι η δημιουργία πλαισίου μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνεργασία τους στην διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιστημονικών μελετών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.
Επιστέγασμα του Μνημονίου αποτελεί η εθελοντική συμμετοχή του προσωπικού των ΕΔ στον κύκλο σεμιναρίων «Σπουδές Άμυνας», με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
● Θεωρία Πολέμου.
● Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Πολιτική και Στρατηγική ανάλυση.
● Οι Η.Π.Α. από τις αποικιακές καταβολές έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
● Περιφερειακοί Πόλεμοι 1945 – 1991.
● Τεχνολογία και Πόλεμος.
● Ο Πόλεμος στον σύγχρονο κόσμο: Στρατηγική, Οπλικά Συστήματα και τακτικές.
● Ελληνική Υψηλή και Στρατιωτική Στρατηγική από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα.
Η υπογραφή του Μνημονίου αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την διαλειτουργικότητα των ΕΔ και ειδικότερα την εξωστρέφειά τους προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, και δίνει την ευκαιρία στο προσωπικό των ΕΔ να αποκτήσει πολύτιμα εκπαιδευτικά εφόδια και να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις ικανότητές του, ενισχύοντας περαιτέρω την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξή του.
0 Σχόλια