Η διαδικασία, δυστυχώς, παραμένει ίδια έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε Εισαγγελέας, δέχεται την αίτηση για ακούσια νοσηλεία αυτοπροσώπως, από οικείο-συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς ή ενημερώνεται δια μέσου της Αστυνομίας σε έκτακτες περιπτώσεις συνήθως. Στη συνέχεια ο Εισαγγελέας με σχετική παραγγελία στο κατά τόπο αρμόδιο Α.Τ. διατάσσει την μεταφορά, του προς εξέταση ασθενούς, από Αστυνομικούς, οι οποίοι αφού τον παραλάβουν τον μεταφέρουν στην εφημερεύον ψυχιατρική κλινική, όπου αφού τον εξετάσει ο εφημερεύουν ιατρός, τον παραλαμβάνει και αποχωρούν..
Πάμε παρακάτω τώρα, τι αλλαγές επέφερε ο Νόμος 4931/2022 με το άρθρο 59;; Ακολουθούν συνοπτικά:
Πρώτον, η εισαγγελική παραγγελία για τη μεταφορά του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή απευθύνεται προς Κοινοτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας του τόπου της κατοικίας ή της διαμονής του φερόμενου ως ασθενή, όσο και προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.
Δεύτερον, αμέσως μετά από την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας, εκκινείται η διαδικασία της μεταφοράς του ασθενή, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Ε.Κ.Α.Β.
Αρχικά, πραγματοποιείται επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή διαμονής του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή, από μικτό κλιμάκιο, το οποίο αποτελείται από έναν (1) ψυχίατρο, έναν (1) νοσηλευτή της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και έναν (1) αστυνομικό.
Εν συνεχεία, μετά από την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου, ακολουθεί η μεταφορά του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Η μεταφορά πραγματοποιείται με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και με τη συνοδεία του ψυχίατρου και του νοσηλευτή.
-Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, η μεταφορά του ασθενή πραγματοποιείται, και με την συνοδεία αστυνομικής δύναμης, κατόπιν όμως εισαγγελικής παραγγελίας και εφόσον ο ψυχίατρος με γραπτή βεβαίωση πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων, η λήψη περιοριστικών μέτρων του ασθενή, προκειμένου για την αποφυγή επικείμενης αυτοκαταστροφικής ή ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλες τεχνικές αποκλιμάκωσης.
Η Ελληνική Αστυνομία καλείται στη μεταφορά αποκλειστικά στην περίπτωση τελευταία περίπτωση.
Η μεταφορά ολοκληρώνεται με την άφιξη στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Ο ψυχίατρος και ο νοσηλευτής που συμμετέχουν στη μεταφορά, παραμένουν στον χώρο της Μονάδας Ψυχικής Υγείας, έως ότου διασφαλιστεί η ασφαλής υποδοχή του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή."
Τα συμπεράσματα για το τι αλλάζει ή όχι με την σχετική εγκύκλιο του Υπ. Υγείας είναι προφανή και δεν χρήζουν περισσότερης επεξήγησης..
Κάνεις όμως, δεν έχει το δικαίωμα με αναρτήσεις ή και ανακοινώσεις να βάζει ταφόπλακα σε ένα τόσο μείζον ζήτημα παρουσιάζοντας μάλιστα το ως τάχα επιλυμένο..
Η νομοθεσία έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται όπως ρητά μνημονεύεται στον σχετικό νόμο ο οποίος εκδόθηκε από την 13/05/2022 χωρίς λευκές επιταγές στις πλάτες των συναδέλφων για συνδικαλιστικά συμφέροντα!!!
Αντωνίου Ευάγγελος,
μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Θεσσαλονίκης,
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Θεσσαλονίκης,
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
0 Σχόλια