Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Θέμα: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ενοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στους απόστρατους, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παραπέρα υλοποίηση της πολιτικής της στο χώρο της υγείας. Αυτή εκφράζεται με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στις Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, στις οποίες απευθύνονται οι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους, με ευθύνη της κυβέρνησης προωθούνται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων στη λογική του κόστους – οφέλους και με επιπλέον πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα.
Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε πρόσφατα και στις ανακοινώσεις τόσο του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.), αλλά και της Ένωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝ.Α.Σ.Π.Α.).
Πιο συγκεκριμένα στα έγγραφά τους οι Ενώσεις, παρά την κυβερνητική διάψευση, θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί για τα στρατιωτικά νοσοκομεία την ίδια τακτική, που ακολούθησε και ακολουθεί, με τις άλλες δημόσιες δομές υγείας τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή τη συστηματική απαξίωση της μονάδας υγείας, με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, με προοπτική την συγχώνευση κλινικών ή ακόμα και νοσοκομείων.
Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στα Δημόσια νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους.
Αυτές ακριβώς οι συνθήκες αποτελούν ένα διαρκές εμπόδιο στην παροχή έγκαιρων, απολύτως δωρεάν και σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας προς τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.
Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι συνέχεια της πολιτικής και των μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με κατεύθυνση την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και της αύξησης των πληρωμών των ασθενών εντός και εκτός των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.
Λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και συρρίκνωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στρατιωτικές μονάδες υγείας έκλεισαν ή υποβαθμίστηκαν σε Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ). Διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα με την μείωση περαιτέρω του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτά, ενώ δεν διαθέτουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τα απαραίτητα μέσα και υλικά ακόμα και για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τις ερωτήσεις 6812/24 Μάη 2021, 7421/22 Ιούνη 2021, 8168/21 Ιούλη 2021, 1646/02 Δεκέμβρη 2021, 486/30 Αυγούστου 2023 και 1428/31 Οκτώβρη 2023, έχει αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας και τις επιπτώσεις στην περίθαλψη των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
Η κυβέρνηση με την πολιτική της εγγυάται ότι η κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
- Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις άλλες υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.
- Την αύξηση των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές υγειονομικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής).
- Την κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των στρατιωτικών και των οικογενειών τους για τις ανάγκες τις ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος
Παφίλης Θανάσης
0 Σχόλια