Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργεί το Δημόσιο στις 21 Μαΐου






Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων - Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται


Με την ακρίβεια να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου να καταδεικνύουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν το «κύμα» των ανατιμήσεων ειδικά στα τρόφιμα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «ούτε θέλει, ούτε μπορεί» να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, ενώ λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το Δημόσιο «κατεβάζει ρολά» και ετοιμάζεται για μαζική απεργία στις 21 Μαΐου «ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων».

Και αυτό γιατί, παρότι μειώθηκε στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Μάρτιο, για έναν ακόμη μήνα οι ανατιμήσεις στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» πήραν την ανιούσα.


Με μία άκρως επιθετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους ημέτερους»

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα και ειδικότερα στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών φρούτων, συνεχίζοντας να δυσκολεύουν τη ζωή των καταναλωτών, οι οποίοι μόλις «βγήκαν» από ένα δαπανηρό πασχαλινό τραπέζι.

Βέβαια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έσπευσε να μας εξηγήσει ότι αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει αναγκαστικά και μείωση των τιμών, ενώ υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής κατά της ακρίβειας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που να επιβάλλει τέτοια πρόστιμα» και να τα έχει νομοθετήσει μάλιστα.

Παράλληλα, οι αυξήσεις στα καύσιμα, που φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν, και η στεγαστική κρίση, που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων, όπως και των ενοικίων, «στριμώχνουν» τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας και των χαμηλών μισθών στη χώρα μας.
Στις 24 Μαΐου η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια που ζήτησε οι ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δέχεται ομαδικά «πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την οικονομική της πολιτική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην «ακρίβεια Μητσοτάκη» και το ΠΑΣΟΚ στονξ «πληθωρισμό απληστίας».

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε η Βούλα Κεχαγιά, στις 24 Μαΐου θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα την ακρίβεια, στην οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και πρόταση νόμου για το φορολογικό, εξειδικεύοντας τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάρτιο ο Στέφανος Κασσελάκης», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προσέθεσε πως θα υποβάλει αίτηση κατάθεσης εγγράφων προκειμένου «να φέρει η κυβέρνηση το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στην Κομισιόν».

Η Βούλα Κεχαγιά, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (14/5), υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου με μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν νοιάζεται για τον κόσμο, τον απλό πολίτη, τον συνταξιούχο και το ελληνικό νοικοκυριό, δεν έχει πει κουβέντα για τα τις προτάσεις αυτές».
ΠΑΣΟΚ: Πληθωρισμός απληστίας, με την ευγενική χορηγία Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «τα ‘μόνιμα’ μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της ακρίβειας που εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου, δεν αποδίδουν» και τονίζει πως «οι εξαγγελίες του κ. Σκρέκα για μειώσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ σε κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως τα γενικά καθαριστικά προϊόντα, ‘έπεσαν στο κενό’».

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, «οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Μάρτιο, και «δραματικές είναι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων».

«Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων ακολουθώντας την Μάλτα, αν και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει.

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως το ΠΑΣΟΚ, «με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης. έχει ως πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα την προστασία το διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, που πλήττονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό απληστίας, ο οποίος φέρει την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
«Λουκέτο» στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου – Επίθεση ΑΔΕΔΥ στην κυβέρνηση

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργία για τις 21 Μαΐου, τονίζοντας πως θα απεργήσει «ενάντια στην ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της κυβέρνησης» και καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε κινητοποίηση.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24, δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425 ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ.

Με μία άκρως επιθετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «14 χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Και παραθέτει παραδείγματα εργαζομένων στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας πως «ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων».

Καταλήγει, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!»

«Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ.
Ειδήσεις Σήμερα:

Πηγή: www.in.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια