Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παύλος Σκόντζος: Τι νοιώθω εγώ τώρα όταν ακούω την λέξη «μπάτσος» ;


Ανάρτηση του Παύλου Σκόντζου
Η χρήση του όρου "μπάτσος" όταν αναφερόμαστε σε αστυνομικούς είναι κάτι περισσότερο από απλά μια προσβολή. Είναι μια έκφραση που πληγώνει ανθρώπους, απαξιώνει τον ρόλο τους και διαιωνίζει το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και εμάς που έχουμε αναλάβει να προστατεύσουμε το κοινωνικό σύνολο
Ο όρος "μπάτσος" χρησιμοποιείται τελευταία όλο και πιο συχνά για διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με κοινωνικές, πολιτικές και ψυχολογικές παραμέτρους όπως :
- Αποξένωση και Απογοήτευση. Πολλοί πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από το κράτος και τους θεσμούς του, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας. Η λέξη "μπάτσος" συχνά χρησιμοποιείται ως έκφραση αυτής της απογοήτευσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου θεωρούν ότι οι αστυνομικοί εκπροσωπούν την καταπίεση ή τη βία, αντί για την προστασία και την τάξη.
- Αρνητικές εμπειρίες. Όταν τα άτομα βιώνουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, αυτά τα περιστατικά μπορεί να εδραιώσουν μια αρνητική εικόνα για την αστυνομία στο σύνολό της. Ο όρος "μπάτσος" χρησιμοποιείται για να εκφράσει αυτόν τον θυμό και τη δυσαρέσκεια απέναντι στην αστυνομία.
- Κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα. Η κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης, και της ψυχαγωγίας έχει συμβάλει στη διάδοση του όρου. Ταινίες, σειρές και είδη μουσικής που αναφέρονται σε περιστατικά αστυνομικής βίας ή διαφθοράς, ενισχύουν την εικόνα του "μπάτσου" ως αρνητικού συμβόλου. Επίσης, η αυξημένη διάδοση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης επιτρέπει την ταχεία διάχυση τέτοιων όρων.
- Αντίδραση σε κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις. Σε περιόδους πολιτικής έντασης ή κοινωνικών κινημάτων (π.χ. διαδηλώσεις), ο όρος "μπάτσος" γίνεται πιο κοινός ως μέρος της γενικότερης αμφισβήτησης των θεσμών εξουσίας. Είναι μια μορφή λεκτικής αντίστασης απέναντι στην κρατική εξουσία.
- Στερεοτυπική σκέψη. Ο όρος "μπάτσος" συχνά χρησιμοποιείται λόγω στερεοτύπων που συνδέουν τους αστυνομικούς με την καταστολή και την έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτά τα στερεότυπα ενισχύονται από μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συχνά παραβλέπουν τη συντριπτική πλειονότητα των αστυνομικών που κάνουν τη δουλειά τους με ακεραιότητα.
Καλό είναι λοιπόν να θυμούνται κάποιοι που κόπτονται για κοινωνικές αξίες ότι όταν χρησιμοποιούμε αρνητικούς όρους για ομάδες ανθρώπων, όπως τους αστυνομικούς, ενισχύουμε τις κοινωνικές διακρίσεις και τον διχασμό. Οι λέξεις έχουν δύναμη και μπορούν να δημιουργήσουν μίσος , το οποίο είναι επιζήμιο για την κοινωνική συνοχή και εν τελεί για την κοινωνία μας .
Τι νοιώθω εγώ τώρα όταν ακούω την λέξη «μπάτσος» ;
Αυτό που αισθάνομαι κυρίως είναι ΕΥΘΥΝΗ. Ευθύνη να αποδείξω με τις πράξεις μου και τον επαγγελματισμό μου ότι δεν είμαι “μπάτσος” όπως κάποιοι θέλουν να με βλέπουν, αλλά ένας άνθρωπος που εργάζεται για το κοινό καλό, με σεβασμό και ενσυναίσθηση.
Παύλος Α ΣΚΟΝΤΖΟΣ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια