Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές στους ενόπλους – Τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυξάνουν τις απολαβές







Οι ένστολοι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρατείνουν την υπηρεσία τους, αποφεύγοντας έτσι την πρόωρη αποστρατεία, η οποία συχνά συνοδεύεται από χαμηλότερο βαθμό και μειωμένες συντάξεις.






Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι απόστρατοι αναμένουν αναδρομικά στην κύρια σύνταξη λόγω της μείωσης των κρατήσεων, ενώ παράλληλα διεκδικούν την αποκατάσταση αδικιών σχετικά με την προσωπική διαφορά, τα ποσοστά αναπλήρωσης και τον συντάξιμο μισθό που αφορά την αυτεπάγγελτη αποστρατεία μετά από 35 έτη υπηρεσίας.




Οι τρεις βασικές ρυθμίσεις που ενισχύουν τις συντάξεις των ενστόλων είναι οι εξής:




Επέκταση της λεγόμενης μάχιμης 5ετίας: Αυτή εφαρμόζεται σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία υπάγονται.

Παράταση της ηλικίας παραμονής στην ενεργό υπηρεσία: Η δυνατότητα παραμονής επεκτείνεται κατά 1 ή 2 έτη, δίνοντας στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα να προαχθούν σε υψηλότερο βαθμό και να αυξήσουν τον συντάξιμο χρόνο τους.

Αποχώρηση με 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας: Αυτή η ρύθμιση ισχύει για όσους συμπληρώνουν 24,5 έτη υπηρεσίας μετά το 2015. Για τους παλαιότερους ασφαλισμένους, που είχαν 24,5 έτη μέχρι το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας μπορεί να γίνει με έως 30,5 έτη ασφάλισης.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις των συντάξεων, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν τα 150 ευρώ μηνιαίως. Με την εφαρμογή του νόμου 4915/2022, οι ηλικίες αποχώρησης παρατάθηκαν έως και δύο έτη, κάτι που αποτελεί σημαντικό όφελος για τους στρατιωτικούς. Η παράταση αυτή επιτρέπει στους στρατιωτικούς να αποκτήσουν επιπλέον βαθμό, αυξημένο συντάξιμο χρόνο και, κατ’ επέκταση, υψηλότερη σύνταξη.




Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα με τον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν, και η σύνταξή τους υπολογίζεται βάσει του μισθού αυτού του βαθμού. Για παράδειγμα, ένας αξιωματικός που επρόκειτο να αποχωρήσει το 2023, φτάνοντας το παλαιό όριο ηλικίας (π.χ. 61ο έτος) με 35 χρόνια υπηρεσίας, αν παραμείνει έως το 62ο έτος το 2024, θα αποχωρήσει με μεγαλύτερη σύνταξη, καθώς αυτή θα υπολογιστεί με 36 χρόνια υπηρεσίας και υψηλότερο μισθό.




Οι νέες ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους ασφαλισμένους στρατιωτικούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι το 1990. Αυτοί οι στρατιωτικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία για επιπλέον χρόνο, φτάνοντας τα 35 έτη υπηρεσίας και αποχωρώντας με το νέο ηλικιακό όριο.

Πηγή: www.voicels.gr










Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρέχω στον Ράφτη να βάλω μεγάλες. Τσέπες χαχαχα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι έτσι.
Μην ακούτε Μούφες.
Τα λεφτά τα παίρνουν οι ΑΝΩΤΑΤΟΙ.
Όσοι παραμένουν μετά τα 35 είναι εκτός οργανικών θέσεων ΕΟΘ, δεν παίρνουν προαγωγές και στην σύνταξη τους παίρνουν 0.5 για κάθε χρόνο