Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Εμπλεκόμενος επιχειρηματίας εκβίαζε ορθόδοξο Μητροπολίτη - Σε 1,5 χρόνο του πήρε 500.000 ευρώ







'Ενας από τους πέντε επιχειρηματίες, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην Πάτρα, έχει παρελθόν στις προσεγγίσεις ιεραρχών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.



Ένας από τους πέντε επιχειρηματίες, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην Πάτρα, που φέρεται ως βασικός αποδέκτης των 3.000.000 ευρώ από τους δύο υψηλόβαθμους ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας, έχει παρελθόν στις προσεγγίσεις ιεραρχών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.




Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ξεκίνησε από το μακρινό 2000 με πωλήσεις εκκλησιαστικών ειδών, από τις οποίες προέκυψαν οι επαφές του με μοναστήρια της Ελλάδας. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα ήρθε ο εκβιασμός ενός Μητροπολίτη της Στερεάς Ελλάδας, με "ροζ" βίντεο και καταγγελίες περί στενών προσωπικών επαφών με τον ιεράρχη. Σε χρονικό διάστημα 1,5 χρόνου είχε καταφέρει να αποσπάσει εκβιαστικά από τον Μητροπολίτη, περίπου 500.000 ευρώ με εμβάσματα σε λογαριασμό του, ενώ άγνωστο ήταν το χρηματικό ποσό που είχε λάβει σε μετρητά. Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των χρημάτων που έφτασε στα χέρια του επιχειρηματία από τους ιερωμένους και τα μοναστήρια.




Ο επιχειρηματίας ήταν και τρόφιμος μοναστηριού της περιοχής, στο οποίο ηγούμενος ήταν ο αδερφός του Μητροπολίτη και διακονούσε και η αδερφή του ιεράρχη, από το οποίο αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά από τα παγκάρια. Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αθωώθηκε από την κατηγορία της απάτης αλλά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων για εκβίαση με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ο ιεράρχης δικαιώθηκε δικαστικά χρόνια αργότερα, και το 2019 απεβίωσε. Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες πριν από τη δίκη, ακόμη και δύο μέρες πριν από αυτή, κατατέθηκαν συνολικά 40.000 ευρώ στον κατηγορούμενο από τον αδερφό του Μητροπολίτη. Ο επιχειρηματίας προφυλακίστηκε, ενώ το ποινικό του παρελθόν βαρύνεται με απάτες, πλαστογραφία, εκβιάσεις, αρχαιοκαπηλία και άλλα αδικήματα. Οι αρμόδιες αρχές δεν αποκλείουν τα εμβάσματα που προέρχονται από τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος τα τελευταία 8 χρόνια, να είναι προϊόν παρόμοιου εκβιασμού.



Σημειώνεται ότι το 2013 όταν εξελισσόταν η δίκη της υπόθεσης στο Εφετείο, ήταν απόντες ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας και ο εκβιαζόμενος Μητροπολίτης. Ο κατηγορούμενος μέσω του δικηγόρου του επέμενε να καταθέσει ο ιεράρχης, επικαλούμενος τη "στενή προσωπική τους επαφή", με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημά του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, αποκαλύφθηκε ότι αρκετά άτομα για 1,5 χρόνο πήγαιναν καθημερινά σε τράπεζες καταθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό ατόμου που δεν γνώριζαν όπως και την αιτιολογία των καταθέσεων. Ο Μητροπολίτης που ήταν ο στόχος του εκβιασμού, αγωνιώντας για την σπίλωση του ονόματός του, επικοινωνούσε διαρκώς με επιφανή άτομα της ευρύτερης περιοχής, ζητώντας χρήματα από 2.000 έως 8.000 ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει κάποιον που είχε "μεγάλη ανάγκη". Κάποιοι έστελναν ή πήγαιναν τα χρήματα, και στη συνέχεια άτομα από το στενό περιβάλλον του ιεράρχη προέβαιναν σε καταθέσεις σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ατόμου που κανείς δεν γνώριζε, δημιουργώντας απορίες για τις σχέσεις του παραλήπτη με τον Μητροπολίτη. Σε κάποιες σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος καταγράφονταν ονόματα, ημερομηνίες και χρήματα τα οποία πήγαιναν σε έναν λογαριασμό. Ακόμη και ταξί πήγαινε από την Αθήνα σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας για να πάρει φακελάκι και να επιστρέψει. Σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται καταθέσεις χρηματικών ποσών 2 και 3 φορές την ημέρα.

Διαβάστε Επίσης




Σκάνδαλο Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας: Μπουζουξίδικα της Πάτρας έκοβαν τιμολόγιο στην... καθολική Επισκοπή Σύρου

Από τις τραπεζικές συναλλαγές το ποσό που φέρεται να είχε αποσπάσει ο επιχειρηματίας πλησίαζε το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο Μητροπολίτης φαίνεται πως επέστρεφε τα χρήματα σε κάποια από τα άτομα που είχαν ανταποκριθεί στην έκκλησή του για οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα τότε, δεν υπήρχαν μαρτυρίες για τους λόγους που οδηγούσαν τον Μητροπολίτη στην αδιάλειπτη κατάθεση χρημάτων παρά μόνο μια φημολογία και υποψίες ότι ο ιεράρχης φτιάχνει… εξοχικό στη Σύρο.



Ο ηγούμενος του μοναστηριού και αδερφός του Μητροπολίτη είχε καταθέσει ότι βοηθούσε τον κατηγορούμενο γιατί "είχε ανάγκες" χωρίς να αναφερθεί σε ποσά επικαλούμενος το απόρρητο του μυστηρίου της εξομολόγησης…

Από το 2004 ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, είχε διαρκώς πρόσβαση στο παγκάρι του Μοναστηριού, χωρίς κανείς να τον αποτρέπει. Ο ηγούμενος του Μοναστηριού είχε επιβεβαιώσει συνεχείς και ανεξήγητες καταθέσεις χρημάτων είτε με εμβάσματα είτε με ταχυδρομικές επιταγές συνολικού ύψους 40.000 ευρώ στο τέλος του 2012 και τις αρχές του 2013, με την τελευταία φορά να είναι 1.500 ευρώ δύο μέρες πριν το δικαστήριο. Μάρτυρες στο δικαστήριο περιέγραψαν τον κατηγορούμενο ως στυγνό εκβιαστή που απειλούσε τον Μητροπολίτη με "ανυπόστατες αποκαλύψεις", και τον ιεράρχη να προσπαθεί να διαφυλάξει την υστεροφημία του, ενδίδοντας στους εκβιασμούς.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος έκανε απειλητικά και αισχρά τηλεφωνήματα στον Μητροπολίτη, ο οποίος άμεσα έψαχνε χρήματα, ενώ τα αδέρφια του για να τον προφυλάξουν παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα και απομάκρυναν τον ιεράρχη από αυτές τις επικοινωνίες.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δίκης μάρτυρες ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος είχε πάει και σε άλλες περιοχές απευθυνόμενος σε ιερείς αλλά τον πέταξαν έξω με τις κλωτσιές…

Πηγή: www.thetoc.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια