Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας εορτάστηκαν στις φετινές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Αστυνομίας» και της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου


Την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου γιόρτασε με επίσημες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα η Ελληνική Αστυνομία, χθες, Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται -40- χρόνια από την ίδρυσή της, μετά την ενοποίηση της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων το 1984.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Στάθης και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστος Περρής.

Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αρχικά αναφέρθηκε στη σύγχρονη μορφή της ενιαίας Ελληνικής Αστυνομίας και στην αποδεδειγμένη βιωσιμότητά της. Όπως σημείωσε «η επιλογή αυτή αποδείχθηκε σωστή, καθώς έχουμε μια ενιαία αστυνομία με οριζόντια και κάθετη δομή σε όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια, σημείωσε τους καθοριστικούς σταθμούς στην πορεία της ΕΛ.ΑΣ., όπως η καθιέρωση εισαγωγής στις σχολές της Αστυνομίας μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, η ίδρυση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η Οικονομική Αστυνομία και η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Χαρακτήρισε την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» το 2002 ως «μια στιγμή που απάλλαξε τη χώρα από αυτό το στίγμα» και στη συνέχεια τόνισε ότι «η χώρα προχώρησε στην προετοιμασία ενός παγκόσμιου γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι και από πλευράς ασφάλειας ήταν υποδειγματικοί».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης στον Έβρο το 2020, χαρακτηρίζοντάς την ως «έπος του Έβρου», όπου η Ελληνική Αστυνομία προστάτεψε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα χωρίς άσκηση βίας, και «δίδαξε στην Ευρώπη πώς γίνεται ο έλεγχος συνόρων».

Τόνισε, ακόμη την κοινωνική προσφορά της ΕΛ.ΑΣ. μέσω της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, της αθλητικής βίας και της ανήλικης παραβατικότητας, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας και τη σημασία της κοινωνικής αστυνόμευσης, καθώς, όπως είπε: «Κάθε μέρα σώζονται δεκάδες ζωές».

«Όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας που είναι αφοσιωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στο αγαθό της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό για να μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία, η ελευθερία, να λειτουργούν τα ατομικά δικαιώματα, και στο τέλος να λειτουργεί αποτελεσματικά το κοινωνικό συμβόλαιο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, σημείωσε ότι «οφείλουμε και πάλι να ανοίξουμε δρόμους και να οδηγήσουμε την Ελληνική Αστυνομία δίπλα στην ελληνική κοινωνία και στις ανάγκες της», αφού μετά από 25 χρόνια, δημιουργείται νέα δομή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας «με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας και της δουλειάς των αστυνομικών».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του Σώματος στην εθνική και κοινωνική ζωή της χώρας, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον σύγχρονο κόσμο.

Ο κ. Αρχηγός υπογράμμισε τη σημασία της ημέρας, σημειώνοντας «Η 20η Οκτωβρίου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Έλληνα αστυνομικού και κάθε μέλους της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας. Σήμερα είναι η μέρα τιμητικής αναγνώρισης για τη σημαντική εθνική και κοινωνική προσφορά του Σώματος».

Ανατρέχοντας στην ιστορική πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αρχηγός τόνισε ότι η ίδρυση του ενιαίου σώματος αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης και ισχυρής αστυνομίας: «Το 1984 συνενώθηκαν η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων, και αυτή η ένωση αποτέλεσε τη βάση για μια αστυνομία ικανή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου».

Η ομιλία του κ. Αρχηγού επικεντρώθηκε επίσης στη διαχείριση κρίσεων, όπως το μεταναστευτικό και η πανδημία, σημειώνοντας: «Το 2020 ήμασταν παρόντες στον Έβρο και προστατεύσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σύνορα της πατρίδας μας. Παράλληλα, το ίδιο έτος, συμβάλλαμε ενεργά στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας covid».

Επεσήμανε, παράλληλα, τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία, μέσα από την εφαρμογή «σύγχρονων μοντέλων ήπιας αστυνόμευσης για να αντιμετωπίσει πολυσύνθετα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η οπαδική βία και η βία των ανηλίκων».

Επίσης, ανέπτυξε το όραμα για την 5η δεκαετία της πορείας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε, όπως είπε: «να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας που προκύπτουν από την αναβάθμιση μορφών του οργανωμένου εγκλήματος και την ανάδειξή του σε απειλή για τη διασυνοριακή ασφάλεια και την εσωτερική ασφάλεια της Πατρίδας μας… σχεδιάζουμε προσεκτικά την αναδιάρθρωση της επιτελικής διοίκησης του Σώματος, ώστε να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της εποχής μας, μιας εποχής που οι εξελίξεις σε κάθε τομέα που άπτεται της αποστολής μας, είναι καταιγιστικές, ώστε βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, ο σχεδιασμός μας να προβλέπει και να επιλύει ζητήματα που ανακύπτουν».

Επιπλέον, σημείωσε: «Ως ένας ζωντανός και μεγάλος οργανισμός κάναμε και λάθη. Αναγνωρίζουμε αυτά τα λάθη μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε», δεσμευόμενος για συνεχή βελτίωση και στήριξη του προσωπικού: «Ο αγώνας είναι κοινός, η προσπάθεια συλλογική και κανείς δεν περισσεύει, ανεξαρτήτως βαθμού, ρόλου ή θέσης στην Ελληνική Αστυνομία».

Ο κ. Αρχηγός ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Από καρδιάς, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς, γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετείτε με ήθος και ανιδιοτέλεια, σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο και σας καλώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί με αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης».

Ακολούθησε βράβευση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και προσώπων που ξεχώρισαν με την αφοσίωσή τους στο καθήκον, την αποτελεσματικότητά τους και τη συμβολή τους σε σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αστυνομία.

Ειδικότερα, τιμήθηκε η μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, τα παιδιά του οποίου παρέλαβαν το σχετικό βραβείο. Επίσης, βραβεύτηκαν αστυνομικοί, οι υπηρεσίες των οποίων διαχειρίστηκαν κρίσιμα συμβάντα και συγκεκριμένα ο Διοικητής της Υ.Α.Τ. Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Δερέμπεης για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια του «Κινήματος των Αγανακτισμένων» και οι Αστυνόμοι Α΄ Δημοσθένης Καμάργιος και Γεώργιος Τουρνάκης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, αντίστοιχα, ως εκπρόσωποι των αστυνομικών που κράτησαν απαραβίαστα τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο τον 2020.

Τέλος, βραβεία παρέλαβαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χριστόλογλου, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και η Αστυνομική Διευθύντρια Βασιλική Αθανασοπούλου, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι καλεσμένοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική μουσική παράσταση από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την οποία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Γεώργιος Αραβίδης, και τραγούδησαν η Τζίνα Φωτεινοπούλου, η Ιωάννα Εμμανουήλ και ο Μιχάλης Δημητρακάκος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Αντιπρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, Πρέσβεις, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γενικοί Γραμματείς, Πρυτάνεις, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Εισαγγελείς και Αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών και Πειραιώς, Δήμαρχοι, ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πρώην Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς, πρόεδροι Ασφαλιστικών Ταμείων και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι ξένων χωρών.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων, Διευθυντές των Αυτοτελών Διευθύνσεων του Αρχηγείου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πρόεδροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και ομοσπονδιών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών, Πρόεδροι και εκπρόσωποι οργανισμών, σωματείων και ενώσεων, καθώς και αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι, το πρωί της Κυριακής (20-10-2024), στον χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολούθως δοξολογία προς τιμήν του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Στη Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία, Γέροντα Γαβριήλ, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θρησκευτικού Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη – Αστυνόμο Β΄ π. Αλέξιο Κουρτέση και Ιερείς.

Το προηγούμενο βράδυ, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών-στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας- Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου και της Ιεράς Εικόνας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρα, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία, Γέροντα Γαβριήλ, τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη – Αστυνόμο Β΄ π. Αλέξιο Κουρτέση και Ιερείς.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις που αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 18 έως 20 Οκτωβρίου 2024 σε χώρο του Ιστορικού Αρχοντικού Μπενιζέλων στην Πλάκα, έλαβε χώρα ομαδική πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με έργα του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.).

Επίσης, από 16 έως 20 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Επισημαίνεται ότι, η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια