Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος: Προτάσεις για μια καλύτερη δομή


Δημοσιεύουμε κείμενο που εστάλη στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο
Με τη σύσταση της νέας Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οργανωμενου Εγκλήματος η οποία απορρόφησε το συντριπτικό ποσοστό των εξειδικευμένων Υπηρεσιών που διέθετε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τίθεται εύλογα η σκέψη το ότι οι υπηρεσίες που απεμειναν σε αυτή, δηλαδή τα Τμήματα Ασφάλειας, οι Υποδιευθυνσεις Ασφάλειας πρέπει να απορροφήθουν από τις τοπικές έκαστοτε Διεύθυνσεις Αστυνομιας που εδρεύουν στην Αττική. 

Αυτή η κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον αναβαθμίζεται ο ρόλος του Διευθυντη Αστυνομίας ο οποίος αν και έχει την ευθύνη απεναντι στα μάτια του Πολίτη για την αστυνόμευση δεν ορίζει και δεν κατεύθυνει την επιχειρησιακη λειτουργια των Δυνάμεων Ασφαλείας. Δεύτερον τα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν υπαλλήλους το βράδυ και έτσι βαραινει δυσανάλογο έργο τον βαθμοφορο που ασκεί καθήκοντα ως πρόανακριτικο συνεργείο Ασφαλείας που μάλιστα αναλαμβάνει και προανάκρισεις εκτός τομέα του και χωρίς την δυνατότητα να τις συνεχίσει ο ίδιος. 

Με την ενσωμάτωση ο νυκτερινος βαθμοφόρος του ΑΤ θα έχει και την δυνατότητα οπως παλιότερα στα πολυδυναμα να επιλαμβανεται αυτός και στα θέματα Ασφαλείας. Καλύτερος συντονισμός διοίκησης τοπικά και εφαρμογής σχεδίων άστυνομευσης αφού Τάξη και Ασφάλεια είναι έννοιες αλληλενδετες. Τρίτον και βασικότερο ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά αστυνομικού ασφαλείας και άστυνομικου Ταξης όταν προσέρχεται στο κάθε αστυνομικό κατάστημα και ακούει από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του ΑΤ την έκφραση << Α, αυτό είναι της Ασφάλειας, Έχουν κλείσει ελάτε αύριο το πρωι>>. 

Αυτό τον απογοητευει και του δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας. Τέταρτον η ζύμωση των αστυνομικών ασφαλείας και Ταξης και η αντίληψη του κοινού έργου μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του κοινού τους έργου. Πέμπτον καθώς η ανάγκη για διάθεση μέτρων θα συνεχίσει να υπάρχει, διευκολύνεται το έργο αφού δεν θα αφορά ως αποδέκτες Τάξη και Ασφάλεια χωριστά, αλλά ένα σύνολο. Έκτον ο εκάστοτε Διευθυντης για να προβεί σε επιειρηση με την διάθεση δυνάμεων ΟΠΚΕ πρέπει να απευθύνεται υποβάλλοντας αίτημα στην Υπηρεσία τους και ακολουθει μια αχρείαστη γραφειοκρατικη διαδικασία, ενώ η ενσωμάτωση των ΟΠΚΕ στο σχηματισμό της Διευθυνσης Αστυνομίας αμέσως διευθετει το ζήτημα. 

Τελος και εν κατακλειδι, δυναται εύκολα να αντιληφθούμε ότι Τάξη και Δημόσια Ασφάλεια αντιμετώπισης κοινού εγκλήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αναπόσπαστα συμπληρώνουν η μία την άλλη και ο Διοικητικος διαχωρισμός του αφαιρεί και δεν προσθέτει στην παράγωγη του προϊόντος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως ενώ κάθε ανάγκη για διαχωρισμό λόγω εξειδικευμένου έργου έπαψε πλέον να υφίσταται με την απορρόφηση των ειδικών Υπηρεσίων στον νέο Οργανισμό.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι έγινε δεν τον πήραν τον φίλο στο FBI???? Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι η κατάσταση ξέφυγε όταν έγιναν για πρώτη φορά τα πολυδύναμα. Άμεση ενίσχυση στα Α.Τ. και Τ.Α. Δοκιμασμένες αποτυχημένες συνταγές ας τις αφήσει στο χρονοντούλαπο. Εμπρός πίσω που λέει και ο Κατακουζηνός. Κριμα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ηθελα να ήξερα πιο μπαιρακι σου χουν τάξει... ή πιο θελεις να πάρεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να μας πει αυτός που τον έβαλαν να στείλει το mail για να προετοιμάσει το έδαφος, πόσα χρόνια υπηρεσίας έχει, που έχει υπηρετήσει και αν έχει δει τί χρώμα έχει το πεζοδρόμιο… νομίζουν ότι απευθύνονται σε χαζούς… ραντεβού στις κάλπες…