Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιώργος Δερτιλής: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε εμείς τον εποχικό πυροσβέστη


Οι εθελοντικές ομάδες δρουν τοπικά, δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες - Νομική ευθύνη έχουν Πυροσβεστικό Σώμα και πυροσβέστης, να έρθει στο σημείο και να κρίνει
Τις κρίσιμες διαφορές μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των εθελοντικών ομάδων που επηρεάζουν την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, στον απόηχο των δύο θανάτων στο Ξυλόκαστρο, περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιάννη Στρατάκη ο πρόεδρος της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Γιώργος Δερτιλής.

«Δεν μπορούμε εμείς να αντικαταστήσουμε τον εποχικό πυροσβέστη, που είναι η δουλειά του να κάτσει εκεί 24 ώρες που έχει υπηρεσία. Θα φύγει από την Αθήνα να πάει στη Σάμο, στη Ρόδο, στην Κρήτη, τα παιδιά αυτά γυρνούν σε όλη την Ελλάδα, εμείς δρούμε τοπικά, θα μεταβούμε σε άλλες περιοχές μόνο σε συνεννόηση με την ΓΓ και την φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε ο κ. Δερτιλής.

«Θα πάμε σε μία πυρκαγιά, ενδεχομένως θα την προλάβουμε, αλλά νομική ευθύνη έχει το Πυροσβεστικό Σώμα και ο πυροσβέστης. Εκείνος θα έρθει και θα κρίνει», όπως ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα, ανέφερε ότι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης δραστηριοποιούνται εδώ και 30 χρόνια υποστηρικτικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά μόνο πρόσφατα με την κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής αυτές έγιναν ορατές στο ευρύ κοινό και την Πολιτεία.

«Φέτος ενεργοποιήθηκε ο νόμος και πήραμε την πιστοποίηση που χρειαζόμασταν και ο υπουργός δεσμεύτηκε να μας πιστοποιήσει και για τις άλλες δράσεις που ορίζει ο νόμος, ώστε να εμπλεκόμαστε νόμιμα ... Οι ομάδες αυτές δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα, ο κόσμος δεν μας ήξερε, παλεύαμε με λίγους και μόνοι μας. Τώρα αυτό αλλάζει, η κλιματική αλλαγή είναι δίπλα μας, το βλέπουμε όλοι», όπως είπε.

Εξήγησε ότι ως εκπαιδευμένοι εθελοντές «έχουμε μία δομή, παίρνουμε οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουμε πυροσβεστικά οχήματα, στολές, πιστοποιημένο εξοπλισμό. Οργανωνόμαστε από το Πυροσβεστικό Σώμα, μιλάμε μέσω ασυρμάτου, για το πού θα τοποθετηθούμε και πότε ... Η δική μας δράση αφορά το σύνολο των συμβάντων που αφορούν την Πολιτική Προστασία και όπου επιχειρεί το Πυροσβεστικό Σώμα, πάντα υποστηρικτικά, σε πυρκαγιές σε κατοικίες, σε δάση, σε τροχαία ατυχήματα, κτλ.».

Πηγή: avgi.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια