Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και σε επίπεδο Κρήτης είναι μία μεγάλη και αδιάψευστη αλήθεια.
Και είναι πραγματικά ευκαιρία με την κάθοδο του Αρχηγού και του επιτελείου του στο νησί, ο αντιστράτηγος, κ. Θεόδωρος Βάγιας, και οι συνεργάτες του να δώσουν κάποιες απαντήσεις για όσα δεν «βλέπουν το φως της δημοσιότητας», αλλά έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα και σοβαρότητα.
Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε από τον κατεξοχήν αρμόδιο γιατί τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση στις αλλεπάλληλες αναφορές για την ακραία υποστελέχωση των δύο και μοναδικών γραφείων της Πυροσβεστικής στο Ηράκλειο, δηλαδή της Πυρασφάλειας και του Ανακριτικού.
Και μόνο με τα πληθυσμιακά κριτήρια του Ηρακλείου, τα εν λόγω γραφεία θα έπρεπε να έχουν διπλάσια δύναμη. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και η πίεση είναι ασφυκτική.
Πυρασφάλεια:
Ακόμα και αν μπορούσαν να «αβγατίσουν», οι ελάχιστοι που στελεχώνουν το γραφείο της Πυρασφάλειας, δεν θα προλάβαιναν να ελέγξουν τόσες εκατοντάδες επιχειρήσεις. Και αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις, γκρίνια και διαμαρτυρίες. Να θέλεις να ανοίξεις μια επιχείρηση ή να τακτοποιήσεις τις εκκρεμότητες σου ώστε να είσαι απόλυτα σωστός και νόμιμος και να είσαι στο …περίμενε. Να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπρόσθετα, δεν ξεχνάμε, ότι τίθενται και ζητήματα ασφάλειας και οι έλεγχοι αυτοί είναι ουσιώδεις.
Ανακριτικό γραφείο:
Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στο Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Ηρακλείου που καλείται να χειριστεί προανακριτικά όλα τα συμβάντα, από τα πιο απλά έως τα πιο σοβαρά, όπως οι περιπτώσεις εμπρησμών. Και παρά ταύτα, διαχρονικά έχει καταφέρει να χειριστεί επιτυχώς πολλές και σοβαρές υποθέσεις. Έως και 12 άτομα θα μπορούσαν να στελεχώνουν την υπηρεσία, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη: διαχρονικά «παίζουν» από 4 έως 6 άτομα. Στο παρελθόν υπήρξε περίοδος που το Γραφείο στελέχωναν μόλις τρία άτομα.
Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και παρατυπίες για να βγουν οι βάρδιες και η δουλειά. Ένας ανά ολόκληρο 24ωρο! Και τι άλλο σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι σοβαρό, π.χ. μέσα στη νύχτα σε κάποιο χωριό της ενδοχώρας, ο υπάλληλος που έχει βάρδια, θα πάρει μόνος το αυτοκίνητο, θα οδηγήσει χιλιόμετρα για να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος, θα διενεργήσει την αυτοψία και όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, θα επιστρέψει στην υπηρεσία, θα κάνει την προανάκριση και θα υπογράψει και το πέρας της. Μόνος. Είναι ένας αλά …Λέων: επικεφαλής, αξιωματικός βάρδιας, οδηγός, προανακριτικός, όλα μαζί. Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά η όλη κατάσταση μόνο για γέλια δεν είναι. Τέτοιες συνθήκες, όπως οι περιγραφόμενες, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Τέτοιες συνθήκες είναι επισφαλείς και για την εγκυρότητα της προανάκρισης και για την σωματική ακεραιότητα του κάθε υπαλλήλου που είναι αναγκασμένος να κάνει 24ωρες βάρδιες.
Πηγή:
www.cretalive.gr
0 Σχόλια