Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κλιματική κρίση οδηγεί σε ετήσια αντιπυρική περίοδο


Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Αναγκαίο το μοντέλο της συνεχούς ετοιμότητας των φορέων πολιτικής προστασίας



Οι σύγχρονες θεωρίες της αβεβαιότητας στη διαχείριση κρίσεων, επισημαίνουν την ανάγκη του υπολογισμού των πιο απίθανων σεναρίων κρίσεων που μπορούν να συμβούν, έτσι ώστε να υπάρχουν αντίστοιχα σενάρια προετοιμασίας για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτήν την προετοιμασία, όταν έχεις επάρκεια στοιχείων και επίσης επιστημονικές προβλέψεις, τότε η εκπόνηση των παραπάνω γίνεται πιο εύκολη.
Στην παρουσίαση των σημερινών στοιχείων για την θερινή αντιπυρική περίοδο του 2024 επιβεβαιώθηκε για άλλη μια χρονιά το εύρημα ότι οι αγροτοδασικές πυρκαγιές σημειώνονται σε μεγάλο αριθμό και εκτός της επίσημης αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου - 30 Οκτωβρίου), όπου και αναπτύσσεται πλήρως ο δασοσπροστατευτικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024, στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου σημειώθηκαν 9.500 πυρκαγιές στην ύπαιθρο.
Από αυτές οι 3.525 εκδηλώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, εκτός αντιπυρικής περιόδου και οι υπόλοιπες 5.975 εκδηλώθηκαν εντός της θερινής αντιπυρικής περιόδου ( Μάιος – Οκτώβριος)
Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά των πυρκαγιών, τριών τελευταίων ετών, το εύρημα επαναλαμβάνεται σχεδόν στους ίδιους αριθμούς:
2023,
Ιανουάριος- Οκτώβριος 7415 πυρκαγιές,
Ιανουάριος – Απρίλιος 2.899 πυρκαγιές
Μάιος- Οκτώβριος 4516 πυρκαγιές
2022,
Ιανουάριος- Οκτώβριος 8720 πυρκαγιές,
Ιανουάριος – Απρίλιος 2.974 πυρκαγιές
Μάιος- Οκτώβριος 5.756 πυρκαγιές
2021,
Ιανουάριος- Οκτώβριος 8.982 πυρκαγιές,
Ιανουάριος – Απρίλιος 3.545 πυρκαγιές
Μάιος- Οκτώβριος 5.437 πυρκαγιές
Επίσης στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συμπληρώσουμε και τις αγροτοδασικές πυρκαγιές που σημειώνονται τους πλέον «αντιπυρικούς μήνες» Νοέμβριο και Δεκέμβριο όπου του το 2021 σημειώθηκαν 532, το 2022 σημειώθηκαν1.136 και το 2023 842 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα εξίσου ανησυχητικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, προβάλουν μπροστά μας ένα δυστοπικό περιβάλλον, με ασύμμετρες απαιτήσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Τα φαινόμενα ξεπερνούν πλέον τις κλασσικές χρονικές περιόδους, αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας και αυτό δημιουργεί νέες ανάγκες.
Το σύνολο των επιχειρησιακών φορέων που συγκροτούν τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κινδύνων, είναι αναγκαίο με επαγγελματικό τρόπο, να μετατραπούν σε μόνιμους 24/24 και 7/7 μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγρονο εξοπλισμό και μέσα.
Οι εποχικές αναπτύξεις μηχανισμών με αντίστοιχο εποχικό προσωπικό και εποχικά μέσα και εξοπλισμό πρέπει γοργά να αντικατασταθούν από μόνιμη λειτουργία.
Η χρονική διακριτότητα της ετοιμασίας των μηχανισμών ανά κατηγορία επαπειλούμενης καταστροφής, αρχίζει να ξεπερνιέται.
Τα συνεργεία πυρόσβεσης, εναλλάσσονται με αντλητικά συνεργεία και αντίστροφα, ενώ τα διασωστικά μέσα κακοκαιρίας, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για διασώσεις σε σεισμικά φαινόμενα, ή ακόμα πιο περίπλοκα….




Πηγή:  stamoylis.blogspot.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια