Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η πρώτη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα – Πώς έγινε

Στην πρώτη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων από ψηφιακό πορτοφόλι συνολικού ποσού 273.000,00 USDT (Tether) προχώρησαν πρόσφατα οι Αρχές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.






Όπως αποκάλυψαν ερευνητές του ελληνικού CSI στο ΣΚΑΙ, η συγκεκριμένη επιτόπια κατάσχεση των ψηφιακών νομισμάτων πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με την παρουσία, εποπτεία και καθοδήγηση της αρμόδιας Εισαγγελέως του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) με τη συνεργασία του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και του Τμήματος Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας και Ευρωπαϊκών πόρων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.


Όπως δηλώνουν τα στελέχη του ελληνικού CSI, η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης “Admiral”, εκτός από την σπουδαιότητα και την προφανή νομική της βαρύτητα, καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής των διωκτικών Αρχών στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.


Οι ίδιοι εξηγούν πως τα κρυπτονομίσματα, με τη δυνατότητά τους να προσφέρουν ανωνυμία και ασφάλεια, χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές ενέργειες, όπως απάτες, διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ακόμα και τη χρηματοδότηση οργανωμένου εγκλήματος.


«Η επιτυχής κατάσχεσή τους απαιτεί ακρίβεια, εξειδίκευση και μια βαθιά κατανόηση των προηγμένων τεχνολογιών που διέπουν τα blockchains και την κρυπτογραφία… μια λάθος ενέργεια θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, την πλήρη απώλεια των ψηφιακών νομισμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Βασιλαράς, επικεφαλής του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Παράλληλα, εξηγεί πως «η τύχη των δεσμευμένων - κατασχεθέντων ψηφιακών νομισμάτων θα εξαρτηθεί στο επόμενο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποφασίζεται η διαχείριση τους και η ρευστοποίηση (μετατροπή σε χρήμα) την κατάλληλη στιγμή, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον κρατικό μηχανισμό.»

Απάτες crypto στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου των crypto οι απάτες τέτοιου τύπου έχουν γίνει ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσεων ενημέρωσης.





«Είναι συχνό φαινόμενο, έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, αλλά είναι πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται κρυπτονομίσματα αλλά με κάποιες αλόγιστες αναλογίες με το ευρώ» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαντές, μηχανικός Η/Υ και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, σε ρεπορτάζ του MEGA.



Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή μια μεγάλη απάτη με κρυπτονομίσματα σε βάρος υπαλλήλου σούπερ μάρκετ στην Αχαΐα. Οι διαδικτυακοί δράστες κατάφεραν να αρπάξουν το υπέρογκο ποσό των 63 χιλιάδων ευρώ από το θύμα τους.

Την ώρα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων και ξεπερνά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τα crypto, τα bitcoin και τα nfts, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με τις καταγγελίες ατόμων που θέλησαν να επενδύσουν και έπεσαν θύματα επιτήδειων.


Η εκτίναξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να επενδύσουν στην αγορά, ακόμα και αν δεν έχουν γνώσεις σχετικά με τα crypto, καθώς ακούν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο.

Την ίδια ώρα η τεχνολογική πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, κάνει τις απάτες να φαίνονται πιο πραγματικές, ακόμη και για τους πιο εξελιγμένους επενδυτές, δηλώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.


Πηγή:www.newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια