Άκαρπη όπως αναμενόταν ήταν η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι "300" κλήθηκαν να επιλέξουν το διάδοχο της κ. Σακελλαροπούλου στο νεοκλασικό κτήριο των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ηρώδου Αττικού ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα: τον τέως πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τον πρώην υπουργό, Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, την πρώην υπουργό, Λούκα Κατσέλη, η οποία προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον συγγραφέα, Κώστα Κυριακού, ο οποίος προτάθηκε από τη Νίκη.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 θετικές ψήφους, η κυρία Λούκα Κατσάλη έλαβε 40 υπέρ, ο κ. Τάσος Γιαννίτσης που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά 34 ψήφους και ο κ. Κώστας Κυριακού πρόταση που κατατέθηκε από την Νίκη έλαβε 14 θετικές ψήφους.
Ποιοι ψήφισαν τον Κ. Τασούλα
Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ "Σπαρτιάτες") και Γιάννης Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).
Ποιοι ψήφισαν την κ. Κατσέλη
Σε ό,τι αφορά την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, οι 40 ψήφοι της κας Κατσέλη, προήλθαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς (25 + 11), ενώ υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της και οι ανεξάρτητοι απο τον ΣΥΡΙΖΑ Λινού και Σαρακιώτης. Η κα Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη της Πλεύσης) υπερψήφισε την κα Κατσελη ως αναμενόταν ενώ παρών δηλωσε τελικά ο κ. Χουρδακης, επίσης ανεξάρτητος της Πλεύσης.
Οι βουλευτές του Κασσελάκη ακολούθησαν τη γραμμή του "παρών, ενώ η ανεξάρτητη του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Θρασκιά η οποία εμφανιζόταν έως την τελευταία στιγμή να αμφιταλαντεύεται, συντάχθηκε με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση.
Ποιοι ψήφισαν τον Τάσο Γιαννίτση
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ "Νίκη" καθώς και οι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από την ΚΟ "Σπαρτιάτες", Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης και Κώστας Φλώρος.
"Παρών" δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 βουλευτές της ΚΟ "Σπαρτιάτες", ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), οι ανεξάρτητοι βουλευτές (προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας) Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΚΟ "Σπαρτιάτες").
Στους απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ "Σπαρτιάτες") Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).
Στις 31 Ιανουαρίου η δεύτερη ψηφοφορία
Η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου στις 31 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται η ίδια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών (200). Το Σύνταγμα προβλέπει - κατ' ανώτατο όριο - πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, και τότε θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Εάν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.
Φάμελλος: Να στηρίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις Κατσέλη
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν Λούκα Κατσέλη.
Η δήλωση: "Στη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του δεν κατάφερε να ενώσει. Κατέθεσε μία αυστηρά κομματική υποψηφιότητα, μη σεβόμενος τους θεσμούς και το Σύνταγμα και για τον λόγο αυτό απομονώθηκε από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Η υπερκομματική υποψηφιότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύτερο τμήμα των προοδευτικών δυνάμεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη είναι η μόνη η οποία μπορεί να σταθεί απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
Καλούμε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούμε γύρω από την υποψηφιότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη, ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο προοδευτικό μήνυμα στον κύριο Μητσοτάκη".
Νωρίτερα το capital, σε άρθρο του Δημήτρη Γκάτσιου, με θέμα "τα μαθματικά της κάλπης" έγραφε:
Με βάση τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί πέριξ των υποψηφιοτήτων, ο κ. Τασούλας αναμένονταν ότι θα λάβει περί τις 162 ψήφους. Κι αυτό καθώς θα έχει την απόλυτη στήριξη των 156 βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης. Από εκεί και πέρα, τον τέως πρόεδρο της Βουλής θα στηρίξουν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο διαγραφείς από την…γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, Μάριος Σαλμάς. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα αναμένεται να τοποθετηθούν ο προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Σαράκης, αλλά και οι πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών, Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.
Οι χωριστές υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν τα βλέμματα εντός της Βουλής και στην άτυπη… μάχη ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου για τις επιδόσεις που θα καταγράψουν ο κ. Γιαννίτσης και η κυρία Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με βάση τις εκτιμήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι η κυρία Κατσέλη θα συγκεντρώσει (εκτός απροόπτου) περί τις 41 ψήφους. Τριάντα επτά είναι οι βουλευτές της Κουμουνδούρου και της Νέας Αριστεράς, ενώ την υποψηφιότητα Κατσέλη αναμένεται να υπερψηφίσουν οι ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού και Γιάννης Σαρακιώτης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας. Η Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη, αριθμεί 31 βουλευτές. Η αφετηρία για τον κ. Γιαννίτση είναι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ενώ τον πρώην υπουργό αναμένεται να υπερψηφίσουν ο διαγραφείς από το Κίνημα Μπαράν Μπουρχάν και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Παππάς. Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο τον κ. Γιαννίτση να υπερψηφίσει η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητη βουλευτής, Ράνια Θρασκιά.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών με τον πήχη να παραμένει ίδιος και στην δεύτερη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου. Στην τρίτη ψηφοφορία, που θα λάβει χώρα στις 6 Φεβρουαρίου, το όριο βρίσκεται στους 180 βουλευτές. Στην τέταρτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου το όριο βρίσκεται στους 151 βουλευτές, ενώ στην πέμπτη και τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Πηγή: capital.gr
0 Σχόλια