Η φτωχοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, εξελίσσεται με ακατάπαυστους ρυθμούς εδώ και 15 χρόνια.
Αρχικά τα μνημόνια και η κατακρεούργηση των εισοδημάτων μας, στη συνέχεια από το 2020 έως τώρα, δεν έχει εισέτι υπάρξει ικανοποιητική αύξηση των μισθολογικών αποδοχών του στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού, μέσω της ψήφισης ενός νέου, αναπροσαρμοσμένου ειδικού μισθολογίου, όπως είχε εξαγγελθεί από τον κ. Πρωθυπουργό στις 07 Φεβ 23, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», το οποίο θα απαντήσει σε μία ευρεία δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού και θα περιορίσει την σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, απότοκο της ακρίβειας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής.
Η αύξηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, με την ενσωμάτωση του επιδόματος επικινδυνότητας, καθυστερημένη και με εκπτώσεις, μοιάζει με μπάλωμα σε σουρωτήρι.
Μέσα σε όλα αυτά, οι ένστολοι του ακριτικού Νομού Κιλκίς, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κατάφωρη αδικία, οι λεπτομέρειες της οποίας εγείρουν σημαντικά ηθικά και νομικά ζητήματα. Πρόκειται, για τη μη χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών, καθώς και προβληματικών περιοχών κατηγορίας Α’, που θεσπίστηκε με τον Ν. 4024/2011 και προσαυξήθηκε με τον Ν. 5045/2023.
Των ανωτέρω μνημονευόμενων επιδομάτων, καθίστανται δικαιούχοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και οι Μόνιμοι Υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι υπηρετούν στον Νομό Κιλκίς.
Εντούτοις, στο στρατιωτικό και στο αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί σε Υπηρεσίες – Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εδρεύουν στον Νομό Κιλκίς, δεν χορηγούνται τα ανωτέρω επιδόματα.
Παράλληλα, για άλλες κατηγορίες δικαιούχων, οι αυξήσεις άγγιξαν έως και το ποσό των 300 ευρώ.
Η ακατανόητη αυτή εξαίρεση του ένστολου προσωπικού, από την χορήγηση των ανωτέρω επιδομάτων, εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη την καθιερούμενη με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχής της ισότητας, του προστατευτικού για τον εργαζόμενο πνεύμα, στο οποίο κινείται το άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο θέτει στο Κράτος την υποχρέωση να μεριμνά για την υλική και ηθική εξύψωση των εργαζομένων, καθώς και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όπως η Οδηγία 2000/78/ΕΚ, αναφορικά με την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.
Η Ελληνική Πολιτεία, διά των αρμοδίων οργάνων της, εθελοτυφλεί. Εθελοτυφλεί απέναντι σε μια αδικία που νομικά και ηθικά, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει δημιουργηθεί. Οι Ενώσεις μας, ως ένα, αριθμώντας άνω των 1.600 μελών και έναν πενταψήφιο αριθμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών μας, προμηνύουν ότι το ζήτημα αυτό είναι θέμα τιμής. Για την προσφορά των υπηρεσιών μας στον παραμεθόριο Νομό Κιλκίς, θα διεκδικήσουμε τη διόρθωση αυτής της αδικίας μέχρι τέλους.
Αιτούμαστε προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχοντας αφενός ως γνώμονα τη διαρκή μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σεβόμενοι αφετέρου τη διαχρονική προσφορά του στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού στην πατρίδα και στην κοινωνία, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, όπως εξετάσουν την άμεση ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, συνεργαζόμενοι με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου οι ένστολοι του ακριτικού Νομού Κιλκίς, να καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών, καθώς και προβληματικών περιοχών κατηγορίας Α’.
Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Κιλκίς, τους Δημάρχους Κιλκίς και Παιονίας, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς, να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας.
0 Σχόλια