Το «ξήλωμά» της χαρακτηρίζεται από συναδέλφους που τη γνωρίζουν άδικο. Ποιο το έργο της στα Χανιά.
Ήταν απόγευμα της 11ης Ιουλίου του 2022 όταν μία γενναία αστυνομικός έσωσε, χάρη στη σωτήρια παρέμβασή της, ένα μωράκι 13 μηνών στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στην Κρήτη.
Το μωρό έπαιζε στην ακροθαλασσιά όταν ξαφνικά έπεσε στη θάλασσα. Έντρομοι οι γονείς άρχισαν να το αναζητούν διαπιστώνοντας ότι επιπλέει μπρούμυτα στο νερό. Το παιδί είχε πιει νερό και ήταν μελανιασμένο.
Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν η αστυνομικός Μάρθα Κίτσιου που ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη δράση. Γνωρίζοντας ακριβώς πώς να παρέχει τις πρώτες βοήθειες κατάφερε να κρατήσει το μωρό στη ζωή μέχρι να έρθει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Τελικά, όλα πήγαν καλά με τους γονείς να ευχαριστούν την αξιωματικό της Αστυνομίας και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να την επισκέπτεται λίγες ημέρες αργότερα στα Χανιά για να την τιμήσει για την πράξη της.
Η αστυνόμος Β' Μάρθα Κίτσιου -μητέρα δύο παιδιών με καταγωγή από το Βόλο- ήταν τότε υποδιοικήτρια της Τροχαίας Χανίων. Δυόμιση χρόνια μετά – και ούσα πια διοικήτρια της Τροχαίας Χανίων- «καρατομήθηκε» μετά το φονικό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη και τις αποκαλύψεις για το αλκοτέστ που είχε προηγηθεί στον 45χρονο επιχειρηματία -οδηγό του αυτοκινήτου- που δεν συνελήφθη.
Το «ξήλωμά» της χαρακτηρίζεται από συναδέλφους που τη γνωρίζουν άδικο, καθώς από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι είχε ενημερωθεί για το συμβάν από τους συναδέλφους της που έκαναν το αλκοτέστ. Επίσης, η δουλειά που είχε κάνει στην Τροχαία είχε αφήσει θετικό αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν «παράπονα» προς τους ανωτέρους της για το γεγονός ότι δεν δεχόταν να επιστραφούν διπλώματα και άδειες οδήγησης σε παραβάτες του ΚΟΚ.
Στο μεταξύ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. της έδινε άδεια για να συμμετέχει σε σειρά ομιλιών που αφορούσαν στα τροχαία και μάλιστα διαρκώς έπαιρνε τα εύσημα από διάφορους φορείς. Επίσης, είχε γίνει γνωστή από τις ενημερωτικές δράσεις της στα σχολεία και σε εκδηλώσεις των Δήμων.
Σε μία από τις ομιλίες της είχε ξεδιπλώσει σημαντικές παθογένειες της Κρήτης όσον αφορά στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τα λεγόμενά της χαρακτηρίστηκαν «γενναία», καθώς σπάνια ένας εν ενεργεία αξιωματικός της Κρήτης μιλά ανοιχτά και δημόσια για τις παθογένειες που πλήττουν οριζόντια την τοπική κοινωνία. Στηλίτευσε τη νοοτροπία της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ στα πανηγύρια από ανθρώπους που στη συνέχεια οδηγούν αλλά και την εκτεταμένη οδήγηση μηχανών και αυτοκινήτων από ανήλικους που «δικαιολογούνται» από τους γονείς τους.
Αίσθηση προκαλεί ότι στη σχετικά πρόσφατη ομιλία της μίλησε για το εκτεταμένο φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ από οδηγούς στα Χανιά αλλά και για οδηγούς που επιμένουν να οδηγούν παρότι τους έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα. Περιέγραψε δηλαδή ότι συνέβη και στο περιστατικό με τον επιχειρηματία που προκάλεσε το φονικό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη.
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της τοποθέτησής της σε εκδήλωση που έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο:
«Νευρικοί οδηγοί»
«Θα μιλήσω για τα Χανιά. Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στους δρόμους. Ενώ ο κόσμος δεν έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δηλαδή όποιος θέλει να δουλέψει θα μπορέσει να βρει μία δουλειά, έχουμε έντονα νευρικούς οδηγούς. Αυτό που δεν περίμενα να βιώσω, είναι ότι όλοι λένε ότι θέλουν μία πολύ αυστηρή τροχαία και όταν έρθει η σειρά τους λένε ‘εμένα βρήκατε;’ (…) Κανένας δεν δέχεται την ποινή και την τιμωρία. Και αυτό ξεκινά από μικρή ηλικία».
Γονείς δίνουν μηχανάκια σε ανήλικους
«Τα παιδιά μας έχουν χάσει την αίσθηση του ορίου και αυτό το βλέπουμε πολύ στους ανήλικους παραβάτες. Τα παιδιά θέλουν πάση θυσία να πάρουν το μηχανάκι, θέλουν πάση θυσία να κάνουν το δικό τους. Τους παίρνουμε το μηχανάκι και οι γονείς τους τους δίνουν αυτοκίνητα. Έχουμε φέτος τροχαία θανατηφόρα με ανθρώπους που τους είχαμε στερήσει το δικαίωμα οδήγησης για κάποιους μήνες για παραβάσεις, και όμως αυτοί οδηγούσανε. (…) Βλέπουμε πολύ συχνά όταν έχουμε ανήλικους στο Τμήμα, με περίσσιο θράσος να αναλαμβάνουν την ευθύνη οι γονείς λέγοντας ‘εγώ το έδωσα το μηχανάκι, πως θα πάει το παιδί στο σχολείο; (…) Ποιος έχει μάθει τους περισσότερους να οδηγούν στην Κρήτη.; Νομίζω για τους περισσότερους οι γονείς τους. Εγώ στα 16 και στα 17 όταν ζήτησα από τον πατέρα μου να οδηγήσω μου είπε ' εγώ κορίτσι μου έμαθα να οδηγώ στο χωριό, δεν ξέρω να σε διδάξω, όταν έρθει η ώρα θα πας σε σχολή'».
Πανηγύρια και αλκοόλ
«Το πως χαριζόμαστε φαίνεται και στα πανηγύρια, βλέπεις τις τρίλιτρες τις βότκες και τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών να έχει φτάσει σε άλλο level. Σε θανατηφόρα ατυχήματα φέτος και σε τροχαία με τραυματισμούς βλέπουμε θετικές τοξικολογικές εξετάσεις, δηλαδή ο έλεγχος για αλκοόλ είναι θετικός (…) Οι διασώστες ξέρουν να σας πουν, ακούς να βρίζουν το χριστό και την παναγία την ώρα που ξεψυχούν. Η κρίση της κοινωνίας είναι βαθιά».
Πηγή:
www.ieidiseis.gr
2 Σχόλια
Φταίει και η Διοικητής Τροχαίας, αλλά και οι εισαγγελείς που χρεώνονται τις συγκεκριμένες δικογραφίες και έβλεπαν ότι δεν έχει γίνει σύλληψη από τους τροχονόμους του μεθυσμένου οδηγού.