Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης. Μια νέα «υπερ-υπηρεσία» της ΕΛ.ΑΣ. με έξι εξειδικευμένα τμήματα αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον περιορισμό της έμφυλης και της ρατσιστικής βίας και την προστασία των ζώων.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει αναλυτικά το «οργανόγραμμα» της νέας διεύθυνσης, τον σχεδιασμό της, αλλά και τις πρωτοβουλίες και τις αλλαγές που προωθούνται, όπως περιγράφονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
«Κωδικοποίηση»
Νέα μέτρα πρόληψης και καταστολής της ενδοοικογενειακής βίας και της εγκληματικότητας ανηλίκων, «χαρτογράφηση» της παραβατικότητας, «κωδικοποίηση» και ενιαίος τρόπος καταγραφής περιστατικών, ανάπτυξη δράσεων για διευκόλυνση των καταγγελιών μέσω τηλεφωνικών γραμμών και Διαδικτύου, υλοποίηση νέων προγραμμάτων διά ζώσης εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., συλλογή και αξιολόγηση αναλυτικών στατιστικών καταγραφών για τις νέες μορφές εγκληματικότητας. Πρόκειται για μερικές από τις άμεσες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνονται στο… «χαρτοφυλάκιο» της νέας διεύθυνσης.
«Ραχοκοκαλιά» της νέας υπηρεσίας θα αποτελέσουν το Τμήμα Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Εμφυλης Βίας και το Τμήμα Προστασίας Ζώων.
Χαρτογράφηση
Πλήρης χαρτογράφηση σημείων συνάντησης ανηλίκων, συλλογή πληροφοριών για παραβατική δραστηριότητα μαθητών, καταγραφή δεδομένων για συνήθειες και ενδιαφέροντα που δυνητικά οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές, συγκέντρωση στοιχείων για αδικήματα με ανήλικους δράστες και θύματα. Ολα τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέρος του επικαιροποιημένου σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. σε μία διαρκή προσπάθεια περιορισμού της ανήλικης παραβατικότητας. Την ευθύνη θα αναλάβει το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας, το οποίο θα ενταχθεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, για την παρακολούθηση των υποθέσεων κακοποίησης, παραμέλησης ή παραβατικότητας και κάθε άλλης υπόθεσης αστυνομικής αρμοδιότητας, στην οποία εμπλέκονται ανήλικοι.
Αστυνομικά κλιμάκια, εδώ και περίπου δύο χρόνια, έχουν προχωρήσει σταδιακά σε χιλιάδες δράσεις χαρτογράφησης της ανήλικης εγκληματικότητας σε στέκια μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα, με το νέο τμήμα να αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο, αξιοποιώντας πληροφορίες και από την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας μαθητών. Για την ομαλότερη διαχείριση των περιστατικών αναμένεται νέα εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που έρχεται σε καθημερινή επαφή με ανηλίκους, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, κακοποίησης, παραμέλησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας θα έχει επιτελικό χειρισμό ζητημάτων που αφορούν στις αναζητήσεις σε υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων.Ενδοοικογενειακή βία: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί…». Αυτή η φράση του τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης τη νύχτα της 1ης Απριλίου 2024, με αποδέκτη την Κυριακή Γρίβα, λίγα δευτερόλεπτα πριν δολοφονηθεί από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αποτέλεσε «μαύρο» σύμβολο των παραλείψεων της ΕΛ.ΑΣ. στη «μάχη» κατά της δραματικής έξαρσης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το αρμόδιο τμήμα που θα ενταχθεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, θα έχει ως στόχο, εκτός από τον περιορισμό του φαινομένου, και την ομαλότερη και πιο ανθρώπινη διαχείριση των υποθέσεων.
Με ειδικές εισηγήσεις και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και ιδίως των στελεχών που εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.
Σε δεύτερο βαθμό ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού για τις αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων, αλλά και την πρόληψη περιστατικών εκφοβισμού και αντεκδίκησης από το περιβάλλον τους, καθώς οι επίσημες στατιστικές αποτυπώνουν ραγδαία αύξηση δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης.
Εμφυλη βία και ρατσισμός: Στο «κάδρο» χωριστών υπηρεσιών που θα υπάγονται στη νέα διεύθυνση θα βρεθούν οι υποθέσεις έμφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενοχλητικής παρακολούθησης, αλλά και τα περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ενα άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης θα αναλάβει την επίβλεψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την αστυνομική πρακτική.
Προστασία ζώων
Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης αναμένεται να υπαχθεί και το Τμήμα Προστασίας Ζώων, το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης, θανάτωσης και παράνομης εμπορίας και διακίνησης ζώων. Το Τμήμα θα καθοδηγεί και θα συντονίζει κεντρικά τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων και την ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ενώ θα λειτουργεί και η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.
Πηγή:eleftherostypos.gr
2 Σχόλια